Tien Autokoop Tips

Een tweedehands auto kopen vraagt wat inzicht. Op deze Tien Autokoop Tips kun je letten:

  1. Bepaal je budget

Op websites waarop occasions worden aangeboden, kun je heel handig zoeken op een maximaal bedrag. Cash hebben is uiteraard handig. Zit je minder goed in je slappe was, vraag dan – bijvoorbeeld bij familieleden, wellicht je ouders – om een renteloze lening. Bij financiële instellingen of bij autobedrijven is lenen vrijwel altijd duur. Neem bij je berekening ook vaste kosten van verzekering, wegenbelasting, onderhoud en brandstofverbruik mee.

  1. Weet wat je wilt

Bedenk waarvoor je de auto wilt gaan gebruiken. Dagelijks woon-werk verkeer vraagt om meer comfort dan wekelijkse (stads)ritjes. Vervoer je vaak passagiers en/of een kind of rijd je meestal solo? Bedenk daarnaast welk model en merk je aanspreekt en ‘Google’ ‘m een avondje. Vraag ook je omgeving om ervaringsverhalen; wat rijden vriend(inn)en en zijn ze tevreden?

  1. Nieuw of gebruikt?

Een splinternieuwe auto verliest in de eerste twee jaar het meeste aan waarde. Eentje waar ‘de kop af is’ is daarom prima. Kijk bij occasions wel verder dan je neus lang is. De weinig-kilometers-auto van dat lieve omaatje kan volledig rot zijn, terwijl die ex-leasewagen een superkoop kan zijn. Let er op dat de auto hij APK* gekeurd is, onder de Bovag-garantie** valt en een Nationale autopas*** heeft. Vertrouw je het niet? Neem hem dan mee voor een second opinion bij een erkend dealer.

  1. Of toch die klassieker?

Snoek of Kever op het oog? Het voordeel van vintage is dat de motorrijtuigenbelasting op oldies boven de 40 jaar – dus auto’s van na het bouwjaar 1976 – vervalt. Nadelen kunnen zijn: meer verbruik, minder veiligheid en meer onderhoud. Bovendien kan een verzekeraar je verplichten tot een maximale kilometrage per jaar.

  1. Wat drinkt-ie?

Benzine, diesel, gas, elektra of een hybride? Met welk vulpistool – of stekker_ je straks zwaait aan de pomp, kun je laten afhangen van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Zit je rond de 30.000 dan is diesel rendabel. Veel merken verkopen tegenwoordig auto’s die zowel een (hulp) electro- als een benzinemotor onder de kap hebben: prima voor veel stadsverkeer.

 

  1. Gouden alleen-shop-tips

Een vriend/vader/broer/buurman meenemen op autojacht kan handig zijn, maar alleen als diegene er verstand van heeft en jouw smaak respecteert. Ga je alleen, wees dan geïnformeerd, luister dan naar je intuïtie, blijf jezelf en voel je niet dom als je vragen aan de verkoper (particulier of autobedrijf) verkoper stelt.

  1. Omgang met autoverkopers

Klikt het? Of staat hij over je hoofd heen met je vriend te praten of voel je je niet serieus genomen? Ga dan naar een ander. Een goede verkoper is vriendelijk zonder te slijmen, luistert naar je wensen en helpt je aan een betrouwbare auto die bij jouw lifestyle past.

  1. Take a ride!

Maak altijd een proefrit. Check de auto op deukjes en roest, controleer of alles soepel werkt en kijk of de auto bij je past. Het zit ‘m vaak in kleine dingen. Heeft-ie bijvoorbeeld airco zodat je in de zomer ook lekker kunt rijden? Voegen de stoelen zich fijn naar je lijf? Staan de instrumentengeluiden je aan? Schakelt en stuurt hij lekker? Luister naar de motor. Maakt hij ‘normale’ geluiden, rammelt er niets?

  1. Let op kleur

Die speelt mee bij het bepalen van de restwaarde. Bij kleine stadsauto’s, fun-auto’s zoals cabrio’s of speciale uitvoeringen zoals GTi’s is een gek kleurtje zoals knaloranje prima. Maar een auto die ook zakelijk gereden kan worden, kies je beter in rustige kleuren.

10 Bepaal z’n ‘groen’-factor

Let daarbij op of hij zuinig is en bijvoorbeeld in het A of B label valt. Het label heeft niets te maken met de grootte van de auto, het is een methode om de relatieve zuinigheid van een auto weer te geven. Je kunt binnen elke grootteklasse kiezen voor een relatief zuinige auto.

*APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is in Europa wettelijk verplicht ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Alle auto’s die vóór 1 januari 2005 voor het eerst op de weg zijn toegelaten, moeten na 3 jaar gekeurd worden, en daarna jaarlijks.

**Bovag-garantie is het garantiecertificaat van de autobedrijven die bij BOVAG zijn aangesloten. Je krijgt het bij aankoop van een gebruikte auto met een aankoopbedrag van minimaal € 4.500 of 35% van de oorspronkelijke cataloguswaarde. Dit garantiebewijs geeft je recht op zes maanden standaardgarantie op onder meer verborgen gebreken, tenzij dit op de koopovereenkomst nadrukkelijk is uitgesloten.

***De nationale autopas geeft informatie over de kilometerhistorie van een auto.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*