Wie rijdt beter M/V?

Wie rijdt beter M/V? Die vraag houdt de gemoederen al jaaaaren bezig. Opvallend daarbij is dat mannen uiteraard beweren dat zij de betere bestuurders zijn, terwijl de meeste vrouwen vinden dat mannen beter rijden. Valse bescheidenheid? De waarheid zal ergens in het midden liggen en heeft wat mij betreft weinig met sexe te maken. Maar: wanneer ben je nu eigenlijk een goede chauffeuse of chauffeur? Zeker is dat behalve verkeersinzicht en voertuigbeheersing je zelfvertrouwen een grote rol speelt. Ben jij op je gemak in het verkeer, dan beweeg je je ondanks drukte relaxt en flexibel. Omdat vrouwen van nature voorzichtiger en meer fwachtend rijden dan mannen, maken we minder (grote) brokken. Maar slakkengedrag en onzekerheid zijn wel no-no’s. Hier nog wat punten voor M+V om beter auto te rijden:Vrouw-auto-hand

Invoegen: zorg dat je op dezelfde snelheid komt als het andere verkeer. Aarzel dus niet, maar geef richting aan en wees resoluut met je rechtervoet!

Ritsen: een vleugje charme is hierbij – net als beleefdheid – handig. Kijk goed in je spiegels, laat je bolide netjes knipperlichten gevolgd door kordate actie en een vriendelijke zwaai naar degene die je ertussen liet.

Inhalen: op de snelweg hang je bij voorkeur niet continue in andermans uitlaatgassen, maar houd je ruime afstand van je voorganger en speur je naar een geschikt gaatje. Is dat er, schakel dan terug van z’n vijfde versnelling naar z’n vier, stuur rustig naar links en geef flink gas. Blijf daarna pittig doorrijden of maak de weghelft weer vrij voor sneller verkeer.

Strak sturen: levert ook punten op. Zwenk bij een bocht naar rechts dus niet eerst helemaal uit naar links, maar neem de bocht strak. Vrouwen kunnen over het algemeen minder goed afstanden inschatten en denken al gauw dat er geen ruimte is. Oefening baart kunst!

 

Achteruit inparkeren: Zit hierbij zodanig rechtop dat je goed met je gas- en koppelingspedaal kunt ‘spelen’ en over de motorkap kunt kijken. Zet je auto allereerst strak naast de auto waarachter je wilt parkeren. Rijd vervolgens ongeveer een deurlengte recht naar achteren en stuur vervolgens in zodat de neus van je auto een ‘taartpunt’ (ongeveer 45 graden) maakt ten opzichte van de weg. Stuur vervolgens snel terug terwijl je afwisselend zachtjes gas geeft en het koppelingspedaal induwt. Laat je niet opjutten door wachtende auto’s. Ook hier geldt: oefening baart kunst, laat negatief commentaar je dus vooral niet weerhouden.

Goed schakelen: de pook werkt nauw samen met je motor en voel je dit goed aan, dan loopt je auto lekkerder. Zet de radio dus in het begin niet te hard, maar luister naar de motor. Zijn tonen maken de muziek.

Concentratie: afleiding is een grote rijkunstkiller. Laat dus het bellen (zonder handsfree), sms’en, je opmaken, met oogcontact met je bijrijder kletsen, roken of het eten van een broodje bal met saus liever achterwege. Maak in plaats daarvan een spelletje van het anticiperen: wat zou de auto voor je nu gaan doen? Welke kleur heeft die achter je? Het is een goede manier om bij de les te blijven. Ben je bijrijder, houd dan vooral je commentaar voor je! Niets is tenslotte – voor mannen EN vrouwen – irritanter dan iemand die jou gaat vertellen hoe je moet rijden.

Of je nou, volgens eigen inzicht, een uitmuntende, goede, matige of verschrikkelijke chauffeuse bent… schade kun je altijd rijden. Staat er een auto op jouw naam en ga je de weg op? Dan ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Welke verzekering je het best kunt kiezen, kun je deels bepalen door jouw rijkunsten. Máár vergeet vooral de leeftijd en waarde van de auto niet. Rij je autoschade en vallen de kosten voor reparatie mee? Overweeg dit dan zelf te betalen: hoe minder je claimt bij de verzekeraar, hoe hoger de no-claimkorting en hoe lager de premie.

2 Comments on “Wie rijdt beter M/V?

  1. Ach, of ze nu beter rijden dan wij …. een vrouw achter het stuur is altijd sexy. Niets mooier dan een knappe meid in een beest van een auto. En als ze nog goed kan parkeren (of meepraten over achterwielaandrijving, zestien kleppen en boxermotoren, zoals die van mij) dan is het helemaal ok.

  2. Ja vrouwen rijden gewoon beter! mannen rijden altijd zo wild phoephoe.. ik rijd liever in mijn eigen brommobiel dan dat ik naast hem in de auto zit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*