Private Lease of eigen auto?

Private Lease of eigen auto? Menig keer heb ik erover nagedacht, want het is tegenwoordig o-zo verleidelijk: Private Lease. Je betaalt een vast bedrag per maand en rijdt om de paar jaar in de nieuwste, leukste – en veiligste – modellen. Verzekering en wegenbelasting zijn geregeld, er zijn geen garagekosten, schades en mankementen aan je auto worden vlot en goed opgelost terwijl je zelf in een vervangende auto rondrijdt. Daarbij hoef je als je een nieuwe wilt, niet je eigen oudje in te ruilen of op Marktplaats te slijten.

opel adam

Toch blijft de keuze zeer persoonlijk want lease is niet voor iedereen en in iedere situatie even voordelig. Met mezelf als voorbeeld, ziet het plaatje er zo uit: ik ben freelancer en verdien dus niet iedere maand hetzelfde. De ene maand rijd ik veel, de andere weinig. Ik rijd paard en vervoer dus regelmatig zaken waar je auto ‘vies’ van wordt: hooi, harnachement, harige borstels en vettige smeersels. Negen van de tien keer stap ik met modderige laarzen en natte en/of smerige kleding in de auto.

Toen ik voor de keuze stond, bleek het voor mij handiger en goedkoper te zijn om een eigen (tweedehands) auto te kopen. Mijn financiële situatie is niet stabiel en ik kan niet garanderen dat ik voor een tijdelijke klus niet eens een paar maanden meer kilometers maak dan je met een leasemaatschappij zou afspreken, wat voor extra kosten kan zorgen. Ik ben zelf eigenaar van mijn auto, en hoef me dus niet schuldig te voelen als een paard eens even lekker tegen mijn buitenspiegels aan schuurt (waardoor hij nu scheef hangt), of dat het er in het interieur altijd naar paard ruikt (heerlijk ‘interieurparfum’).

vieze laarzen

Natuurlijk moet ik verzekering en wegenbelasting zelf regelen, maar het zoeken naar de voordeligste deal (verzekering) bleek een leuke sport met verrassende uitkomsten. Je autoverzekering berekenen kan online, net als het regelen ervan. Vervolgens voldoe je met automatische incasso’s en dan heb je er ook geen omkijken meer naar. Komt nog bij dat de hang naar nieuw-nieuwer-nieuwste er bij mij een beetje af is. Ik vind het niet erg om langer met mijn auto te doen. Het beteugelen van hebzucht werkt, kan ik je uit ervaring melden, erg kostendrukkend. Veiligheid speelt zeker een rol, maar het verschil tussen acht of tien airbags en kreukelzones zal bij mij niet de doorslag geven.

Natuurlijk: bij een eigen auto kunnen er onverwachte kosten de kop op steken. Maar (afkloppen) ik heb tot nu toe nog nooit met pech langs de weg gestaan. Komt ook omdat ik mijn auto keurig en regelmatig laat onderhouden en keuren; veel ellende kun je echt wel voor zijn met een goede garagist. En met sparen (een spaarpotje) voor onvoorziene kosten zoals bijvoorbeeld (kleine) schades.

autospaarpot

Conclusie: met een stabiel inkomen en op korte termijn – dus als je graag en vaak nieuw wilt rijden en bijvoorbeeld heel representatief moet zijn omwille van je werk– is private lease zeker een goede optie. Maar op langere termijn en als ZZP’er is het kopen van een eigen auto zeker het overwegen waard, en zelfs voordeliger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*