Met de auto op wintersport: tips!

Met de auto op wintersport: tips

De eerste vorst aan de grond doet mij alweer verlangen naar die fonkelende, knerpende witte deken die bijvoorbeeld de Alpen of Pyreneeën zo prachtig kan tooien en waarop we zo lekker kunnen snowboarden of skiën. Ga je met de auto op wintersport, dan lijkt het nu misschien vroeg om met de voorbereidingen te beginnen, maar het kan geen kwaad om alvast wat dingen te regelen.

sneeuw-sfeer

Zo heb je bijvoorbeeld voor Oostenrijk, Zwitserland en bepaalde gebieden in Duitsland een vignet nodig om met de auto over de wegen te mogen rijden. De Autobahnvignetten voor Oostenrijk en Zwitserland haal je in een ANWB-winkel, of bestelt ze op internet. Een Autobahnvignet is in Oostenrijk tien dagen, twee maanden of een jaar geldig. Voor Zwitserland zijn alleen vignetten voor een heel jaar te koop. Slim van die Zwitsers, want het nodigt uit om het land meerdere keren in een jaar te bezoeken.

sneeuw-harten

Heb je al eens eerder op sneeuw en ijs – winterse omstandigheden – gereden, dan weet dat je op z’n minst dat je een goede set winterbanden nodig hebt. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. In sommige gebieden en landen kun je zelfs volledig aansprakelijk worden gesteld voor schade die je met je auto veroorzaakt als hij niet op wintersloffen staat.

sneeuw-thule
Net als voor winterbanden, zijn er voor het gebruik van sneeuwkettingen geen uniforme regels voor Europa en moet je dus per land goed weten wat er precies verplicht is. Even googelen levert gelukkig al een hoop informatie op. In Duitsland kom je in wintersportgebieden regelmatig een bord tegen waarop staat dat je met sneeuwkettingen moet rijden. Let er bij het inpakken van je bagage dus ook op waar je je sneeuwkettingen legt – als je ze op het moment suprême nog onder drie koffers vandaan moet trekken, kost dat veel tijd! Meer weten over winterbanden? Ik schreef er eerder hier over.

sneeuw-banden

Afgezien van kleding, ski- of snowboardspullen, zijn er een aantal dingen die onderweg best handig kunnen zijn. Als Tomtom even geen netwerk kan vinden of anderszins in de war is en bij slecht weer of veel files kan een ‘ouderwetse’ wegenkaart je helpen bij het vinden van een alternatieve route. Over files gesproken: als je ‘s nachts rijdt of onverwacht in een lange file terechtkomt, kan het lekker zijn om een extra fleecedeken of slaapzak binnen handbereik te hebben. En: voor mensen die nog wel eens vergeten te tanken: een jerrycan met extra brandstof kan je een lange, barre loop naar het dichtstbijzijnde tankstation besparen.

Ik wens iedereen hierbij  alvast een fijne – en veilige – wintersportvakantie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*