Zen in de auto

cartoon auto 8Zen in de auto

Een tijdje geleden kwam ik het artikel Zen in de Auto tegen in zweef-tijdschrift Flow. Ik heb hun tien tips aangevuld met mijn eigen inzichten 🙂

cartoon auto

De verrassing tussen A en B
De meeste mensen zien hun auto als een middel om van A naar B te komen. Zonde want wat voor verrassingen laat je dan onderweg liggen. De leukste dingen in je leven gebeuren nu eenmaal (overdrachtelijk) onderweg, dus waarom niet ook tijdens je autorit. Vergeet je bestemming en focus op je reis.
Viola: Laatst stond ik in de file, keek naar de schapen in een weiland en ontdekte er een die van top tot teen (hoef?) blauw was. Ik vond het al grappig, maar pas een paar minuten later drong tot me door wat er waarschijnlijk was gebeurd. De ram, voorzien van ‘stempelkussen’ vond dit ooitje waarschijnlijk wel heeel erg aantrekkelijk… 😉
cartoon auto 3
Wielen van liefde
Een tip van de Dalai Lama himself. Zijn leer draait om zachtheid en verdraagzaamheid, zowel van gever als ontvanger. Breng deze les in praktijk door positieve gedachten te sturen naar je medeweggebruikers, de automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en voetgangers. Het resultaat? Je voelt je kalm en begripvol.
Viola: Het effect hiervan is volgens mij nog groter als de vrachtwagenchauffeur je bijvoorbeeld net heeft gesneden, of als die voetganger onnadenkend overstak.
cartoon auto 2
Oog voor natuur
Omringd worden door geasfalteerde wegen en stalen vangrails werkt weinig inspirerend. Toch kan zelfs het kleinste strookje natuur een rustgevende invloed op je hebben. Als je er maar oog voor hebt. Neem wat gas terug als je langs een rij mooie bomen rijdt en geniet van het uitzicht.
Viola: Ik kijk altijd naar de dieren onderweg, de paarden, koeien, kippen, zwanen… En fantaseer dat ik op een boerderij woon… Stallen uitmesten, dieren verzorgen. Heerlijk lijkt me dat. Wegdromen is ook een vorm van meditatie.
cartoon auto 4
Schoon is fijn
In een opgeruimde, frisse auto is het een stuk fijner rijden dan in een stortplaats op wielen waarin je je een weg moet banen door lege blikjes fris/pakjes sap, chocoladewikkels en lege kaugomhoesjes voordat je je zonnebril of tissues te pakken hebt. Opruimen en stofzuigen dus. En rijd langs de wasstraat voor de buitenkant.
Viola: Nog fijner is een gewaxte auto. De tips volgen later op dit weblog.
cartoon auto 9
Tong-trucje
Let er maar eens op, in stressvolle situaties span je de spieren in je kaak aan. Deze spanning breidt zich uit naar nek en schouders en voor je het weet ben je een brok zenuwen. Heb je stress bij het invoegen? Druk dan je tong tegen je verhemelte net iets voor je voortanden. Spanningen hebben dan geen schijn van kans.
Viola: Goed idee is ook om een geleide meditatie-cd op te zetten, dan ben je sowieso heel gauw zen. Hier bestel je er bijvoorbeeld een van Mayana.
cartoon auto 5
Omarm de file
Er zijn twee manieren om met files om te gaan. Je kunt diep zuchten, constant met je vingers op het stuur trommelen en er een paar creatieve krachttermen uitgooien. Of de situatie accepteren en tevreden zijn met waar je nu bent.

Viola: Ja, de file hoort erbij. Ik luisterde vroegah – toen ik nog forenste – altijd naar Edwin Evers. Prettig autogezelschap!
cartoon auto 7

Kies een zorgenroute
Terugkerende ritjes zijn de perfecte gelegenheid om je door je zorgen heen te werken. Markeer in je hoofd twee punten. In het stuk daartussen mag je je ongegeneerd druk maken over spelende zaken. Ben je het eindpunt voorbij, dan laat je ze los. De rest van de tijd rijd je zorgenloos en vrolijk.

Viola: Overdrijf tijdens dat je druk maken vooral. Hoe drukker je je maakt, hoe rustiger het daarna is. En moet je misschien een beetje om jezelf lachen…
cartoon auto 10
Ontsnapping in zicht
Kies voor een ongewone ‘passagier’. Met een skateboard, badpak, tennisracket of rolschaatsen op de achterbank creeer je een gevoel van vrijheid. Op een mooie plek zou je tenslotte kunnen uitstappen en een duik in zee nemen, of een balletje slaan tegen een graffitimuur. Het idee alleen al doet wonderen.

Viola: Uit je comfortzone stappen dus. Iets doen wat je anders niet doet houd je scherp en levendig. Al doe je het maar in je hoofd.
cartoon auto 11
Rijdende weldoener
Je medeweggebruikers matsen door ze te laten invoegen, een parkeerplek te gunnen of voorrang te geven doet jou waarschijnlijk meer goed dan de ander. Geniet van deze mooie, onbaatzuchtige acties en verwacht er niets voor terug. Het geluk zit in het gebaar zelf.

Viola: Klopt, maar voorrang verlenen en iemand laten invoegen doe je natuurlijk toch al! Dat zijn gewoon de verkeersregels.
cartoon auto 8
Easy like sundaymorning
Weet je nog van vroeger, die ritjes op zondag. Met het hele gezin rustig tuffend door het landschap op zoek naar een mooie, leuke plek om te bezoeken, waar dan ook. Integreer dit relaxte gevoel in jouw doordeweekse ritten en ervaar het verschil.

Nog een tip: neem eens een afwijkende route naar je werk, dan blijf je fris.
cartoon auto 12

7 Comments on “Zen in de auto

 1. Grappig. Veel van de bovengenoemde dingen maken het ‘klassiekerrijden’ nu juist zo leuk. Anticiperen, genieten, je niet onnodig opwinden, doen wat je niet altijd doet (en vooral doen wat niet IEDEREEN al doet), genieten van de route die net zo belangrijk is (zoniet belangrijker!) dan de bestemming…

  En af en toe gewoon ongegeneerd het gaspedaal tot aan de vooras intrappen. De rest van de reis heb je dan een grijns van oor tot oor omdat dat ouwe onopvallende auto’tje toch maar mooi 160 op de teller haalde, tegen alle verwachting in… Heerlijk.

 2. Ja, lekker soft he? 😉 Ik wilde laatst trouwens een comment op jouw site achterlaten KR, maar het lukte niet 🙁
  Ziet er goed uit!

 3. Ach, soft… ik vond de gemoedstoestand die ik op een late zomeravond op de ring Antwerpen richting Bergen Op Zoom bereikte, rijdend lang de industriële coulisse van het noordelijke havengebied terwijl de lucht rood kleurde van iets chemisch dat werd afgefakkeld, met een stevig tempo en de kap open terwijl de ongedempte V8-brul het bijna tevergeefs opnam tegen een liveversie van ‘Smack My B*tch Up’ op Studio Brussel, zelf best wel heel erg Zen… 🙂

 4. @ Viola: kreeg je een foutmelding? Ik heb nog niet eerder gehoord van problemen met het reageren. Sterker nog: je hoeft je niet eens aan te melden. Da’s puur optioneel, om alles zo laagdrempelig mogelijk te houden.
  Zou je ‘t nog eens willen proberen, als het nog relevant is?

  @ Eric: The Prodigy in combinatie met een V8. Héél Zen! :mrgreen:
  Wat rij je voor moois, als ik vragen mag?

 5. Oeps… Uiteraard! Misschien was ik even iets te Zen?

  Geweldige auto. Hoop er ooit nog eens in te rijden, want tot nu toe heb ik er alleen maar in gezeten, om te kijken of ‘het past’. Nou, het past! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*