Goede voornemens, maar dan anders

Goede voornemens, maar dan anders

Je heilige koe vaker wassen & stofzuigen, de vloeistoffen checken, de banden vaker op spanning brengen, de autoverzekering heroverwegen, hoffelijker zijn in het verkeer, kleiner/zuiniger/groener gaan rijden… Menigeen komt tegen het jaareinde met dit slaapverwekkende to do lijstje als het gaat om de auto en autorijden. Hier vijf ándere voornemens die niet minder handig & verstandig zijn:

vrouw-auto-5

  1. Doe een rijtraining

Ze zijn leuk en leerzaam tegelijk en helpen ons allen om betere chauffeurs M/V te worden. Waardoor onze wegen veiliger worden en zowel wij als onze bolides heel blijven in het nieuwe jaar. Check daarom de rijtrainingen van Slotemakers op Zandvoort of die van Prodrive op de RDW-testbaan in Lelystad. Van (anti)slipcursussen, tot de training elektrisch rijden en defensive driving: het zijn allemaal geweldige dagjes uit voor zowel ervaren chauffeurs als beginnende asfaltvreters.

  1. Leg M/V opzij

Mannen en vrouwen zijn anders, ook als het gaat om onze manier van autorijden. In plaats van elkaar hierom jaar in, jaar uit te blijven bekritiseren, verenigen we in het komende jaar het beste van twee werelden. Zonder te generaliseren kunnen we veel van elkaar leren. Zo is bijvoorbeeld bewezen dat vrouwen voorzichtiger rijden en minder brokken maken. En dat mannen behendiger zijn in het verkeer en een betere innerlijke TomTom tot hun beschikking hebben. Stel je dus kwetsbaar op, stel elkaar vragen en leer!

  1. Gebruik een parkeerapp

Geen gezoek meer naar muntjes of naar betaalpalen of -passen. En geen gedoe meer met briefjes op het dashboard. De parkeerapp is een van de handigste toepassingen voor moderne smartphones en ergernisvrij verkeer! Download dus bijvoorbeeld Yellowbrick of Parkline of SMSparking. Er is op te zien hoe lang ergens geparkeerd mag worden en naderhand hoeveel het heeft gekost. Sommige apps sturen alerts zodat je altijd op tijd terug bent. En je post van het CJIB of de gemeente voorkomt.

  1. Check de airco

Het maakt de auto niet alleen leefbaarder, maar – mits deze goed wordt onderhouden – ook gezonder én veiliger. De auto airco houdt niet alleen pollen uit de auto, wat handig is voor allergische types onder ons, maar maakt ook korte metten met nare bacteriën, roetdeeltjes en vocht. Waardoor niesbui- en irritatievrij gereden kan worden. Gebruik de airco daarom regelmatig, in herfst en winter tegelijk met de verwarming. Houd de luchtinlaten blader- en vuilvrij en geef ‘m een jaarlijkse desinfectiebeurt door een bedrijf met zogenaamde STEK-erkening.

  1. Rijd kritisch

Uiteraard willen we allemaal onze mooie planeet sparen, maar alle vormen van ‘groen’ rijden hebben óók nadelen. Zo is elektrisch rijden is niet per se milieuvriendelijker omdat elektra voor het grootste deel wordt opgewekt in kolencentrales. De beste manier om een steentje bij te dragen aan een betere wereld, is om kritisch te zijn. Op het eigen gedrag! Ben je bereid om wat ongemak op de koop toe te nemen? Stel uzelf dan vragen: moet ik vandaag echt met de auto shoppen, of kan ik ook de fiets pakken? Is een deelauto voor mij een optie? Of een leen- of huurwagen? Kan ik vaker de fiets, benenwagen of trein te nemen? Buiten de spits rijden? Flexwerken? Waarvoor je ook kiest, zet goede voornemens vooral om in daden!

Dit artikel verscheen eerder op ikwilvanmijnautoaf.nl 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*