Rijden op sneeuw: tips

Rijden op sneeuw: tips

Wat een heerlijke winter deze winter met al dat witte goed! Ik geniet me suf tijdens het hardlopen en wandelen in bos, duin en op het strand. Om er te komen gebruik ik gewoon de auto, maar het valt wel op hoe bang sommige mensen zijn voor rijden op sneeuw en ijs. Daarom hier een paar winterse rijtips:

AA-sneeuw-boom

1. Zorg voor goed zicht
Ik zie veel auto’s rijden die potdicht zitten door lagen sneeuw op ruiten en bovenop. Ja, het is koud, maar kleed je erop en maak die auto voordat je de weg op gaat eerst sneeuwvrij. Ook de koplampen. Het is echt zien en gezien worden in deze tijd en dat heeft niets met er mooi bij rijden te maken. Haal ook de sneeuw van het dak van je auto weg, zodat er geen stukken sneeuw en ijs tijdens het rijden afvallen. Schade door vallend ijs komt vaak voor.

AA-sneeuw-op-auto

2. Ga eerder van huis
Hou er rekening mee dat de gebruikelijke rit veel langer kan duren en neem dan ook een deken en eventueel wat extra drinken en eten mee. Ook winterbanden zijn handig (sneeuwkettingen of banden met spikes zijn in ons land verboden). Haastig spoed is met dit weer vragen om gelukken, dus oefen geduld.

AA-sneeuw-snelweg

3. Pas je snelheid aan en houdt (meer) afstand.
Je remweg wordt twee keer zo lang bij nat wegdek en bij een glad wegdek nog meer.Je ogen gebruiken is ook handig. Let op glanzende delen in het wegdek, daar is het extra glad.
Rij op de snelweg zoveel mogelijk op de rechter rijstrook, want dan kun je in ieder geval uitwijken naar de vluchtstrook mocht het verkeer voor je opeens remmen.

aa-sneeuw-file

4. Wen aan de ABS (liefst al voor de winter)
De meeste auto’s hebben tegenwoordig ABS en dat houdt in dat je het rempedaal tijdens een remmanoeuvre gewoon ingedrukt moet houden. Veel mensen schrikken als ze het ‘gebonk’ van de ABS horen en laten hun rem dan weer los. Funest, want dan wordt je auto onbestuurbaar. Handig is om een rij-training te volgen zodat je de werking van ABS onder gecontroleerde omstandigheden kunt ervaren.

AA-sneeuw-slip

5. EHBO bij slippen
Auto’s met voorwielaandrijving willen in de bocht, helemaal als er sneeuw ligt, liever rechtdoor gaan. Zeker als het wegdek aan de buitenkant van de bocht enigszins wegzakt. Je bent dan al snel de controle over het stuur kwijt. Op zo’n moment kun je het beste je gas volledig loslaten en remmen (op de ABS dus niet loslaten!). Draai niet teveel aan het stuur, want dat heeft weinig nut: rustig vasthouden en langzaam insturen naar de kant waar je heen wilt.
Bij auto’s met achterwielaandrijving is het een kwestie van de koppeling intrappen, tegensturen en remmen.
Ik zie trouwens veel mensen die veel te wild sturen en gasgeven. Subtiel rijden is niet iedereen gegeven, maar in dit weer wordt het wel beloond.

AA-sneeuw-autoruit

4 Comments on “Rijden op sneeuw: tips

    • Ik schrijf niets over, mevrouw Mooie Dame. Kennis is overal te vinden en is niet aan jouw werkgever voorbehouden. Ik krijg dezelfde persberichtjes 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*