Kerstgroeten van Audi

In deze donkere dagen een verlichtend verhaaltje over licht. Vele merken volgen nu – Opel bijvoorbeeld met LED’s op de Insignia, maar Audi was – naar eigen zeggen – de eerste met de LED-verlichting. Hun Audi A8 W12 werd als eerste productieauto ter wereld standaard uitgerust met de ‘kerstverlichting’ in 2004. Anno nu is Audi een van de weinigen die LED-hoofdverlichting aanbiedt.

Wat de Duitse fabrikant heel slim doet, is het benadrukken van de herkenbaarheid van zijn modellen. Moet ook wel, want die grille is wel erg uniform… In elk geval zijn bij ieder model de lampjes op een andere manier gerangschikt.

Bij de Audi A4 en A5 ligt door de sierlijke vorm op elegante dynamiek, terwijl de LED-verlichting van de Q5 en Q7 door de ‘brede opstelling’ het krachtige karakter van de auto’s extra aanzet. De Audi R8 is de enige sportwagen ter wereld die met LED-hoofdverlichting leverbaar is.

Zowel (gedimd) groot licht, dagrijverlichting, en knipperverlichting zijn daarbij uitgevoerd in LED-techniek en ondergebracht in compacte units. Behalve dat het er herkenbaar uitziet – ieder Audi-model krijgt op deze manier zijn eigen unieke ‘oogopslag’ – heeft het nog andere voordelen.
Zo zijn LED’s zeer compact, wat de designers extra ‘speelruimte’, het licht dat LED’s uitstralen lijkt veel op daglicht en zorgt daardoor voor optimaal contrast en LED-licht is nauwkeuriger te sturen en ze zijn energiezuinig.

Ook in het interieur wordt al gebruik gemaakt van LED verlichting: de optionele ambient lighting van de Audi A8 maakt het bijvoorbeeld mogelijk de interieurverlichting aan je eigen wensen aan te passen en aldus bijvoorbeeld te dimmen.

4 Comments on “Kerstgroeten van Audi

  1. Ik vind die led verlichting extreem gevaarlijk, ze zijn erg verblindend. Als tegenligger wordt je verblind, en als mensen ze overdag gebruiken zie je de knipperlicht bij sommige modellen niet goed meer omdat ze zo overheersen.

  2. H’m, van de week op de A4 om 06.30 weer achter een Picanto gereden met dagrijverlichting en dus geen achterlichten. Probeerde de bestuurder te waarschuwen door een paar keer snel het licht uit en weer aan te doen, maar er ging bij hem geen lampje branden. ;o)

    Heb dit zelf ook wel een keer gehad met een testauto, je hebt licht aan de voorzijde en ook de instrumentenverlichting is gewoon aan, dus tenzij je ergens op een buitenweg rijdt is het heel gemakkelijk om te veronderstellen dat je je lichten wél aanhebt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*