Je rijstijl op je laptop

Vanochtend las ik in het AD een interessant stukje over Fiat dat samenwerkt met Microsoft. Ze introduceren een accessoire waarmee je je rijstijl door je eigen laptop kunt laten analyseren. Dit soort systemen was voorheen voorbehouden aan de coureurs van de Formule 1.

Het werkt als volgt: je zet je gegevens van de boordcomputer op een USB-stick, laadt de software op je computer en plugt in. Je kunt op deze manier zien hoeveel schadelijke gassen je de lucht in slingert. En het programma analyseert je rijstijl en komt vervolgens met adviezen. Je kunt hiermee vrij gemakkelijk ‘Het Nieuwe Rijden’ aanleren waardoor je zuiniger rijdt. Ook kun je beter leren remmen of door verandering van je rijstijl leren hoe je op vakantie het beste die kol in de Alpen neemt.

Het systeem dat Fiat Eco Drive noemt, is volgend jaar leverbaar op de Grande Punto. Daarna volgen andere modellen. Overigens is de samenwerking met Microsoft niet exclusief: het computerbedrijf gaat het systeem in de toekomst ook aan andere merken leveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*