How to buy a car in ten days

vrouw-auto-0 Speciaal voor de dames vandaag: How to buy a car in ten days. Ik schreef dit stukje vorig jaar voor Cosmopolitan en de tips zijn wellicht bruikbaar. Heren: meer tips zijn altijd welkom! Een auto koop je tenslotte niet even tijdens een middagje shoppen. Hier een checklist voordat je de showroom in rent voor een blinkende bolide:

Dag 1 Bepaal je budget
Cash is uiteraard handig. Zit je minder goed in je slappe was, vraag dan – bijvoorbeeld bij familieleden, wellicht je ouders – om een renteloze lening. Bij financiële instellingen of bij autobedrijven is lenen vrijwel altijd duur. Neem bij je berekening ook vaste kosten van verzekering, wegenbelasting, onderhoud en brandstofverbruik mee.

vrouw-auto-2

Dag 2 Weet wat je wilt
Bedenk waarvoor je de auto wilt gaan gebruiken. Dagelijks woon-werk verkeer vraagt om meer comfort dan wekelijkse (stads)ritjes. Vervoer je vaak passagiers en/of een kind of rijd je meestal solo? Bedenk daarnaast welk model en merk je aanspreekt en ‘Google’ ‘m een avondje. Vraag ook je omgeving om ervaringsverhalen; wat rijden vriend(inn)en en zijn ze tevreden?

Dag 3 Nieuw of gebruikt?
Een splinternieuwe auto verliest in de eerste twee jaar het meeste aan waarde. Eentje waar ‘de kop af is’ is daarom prima.
-Kies je voor nieuw, onderhandel dan voor accessoires. Soms zijn er acties waarbij je bijvoorbeeld gratis een navigatiesysteem scoort. Stel ook vragen over service bij pech en onderhoud. Ruil je je oude auto in, zorg dan dat ‘ie van binnen en buiten blinkt en dat de APK nog lang geldig is. Dan krijg je er meer voor terug.
-Kijk bij occasions verder dan je neus lang is. De weinig-kilometers-auto van dat lieve omaatje kan volledig rot zijn en die ex-leasewagen een superkoop. Let er op dat hij APK* gekeurd is, onder de Bovag-garantie** valt en een Nationale autopas*** heeft. Vertrouw je het niet? Neem hem dan mee voor een second opinion bij een erkend dealer.

vrouw-auto-3

Dag 4 Of toch die klassieker?
Snoek of Kever op het oog? Het voordeel van vintage is dat de motorrijtuigenbelasting op oldies boven de 25 jaar vervalt. Nadelen kunnen zijn: meer verbruik, minder veiligheid en meer onderhoud. Bovendien kan een verzekeraar je verplichten tot een maximale kilometrage per jaar.

vrouw-auto-4

Dag 5 Wat drinkt-ie?
Benzine, diesel, gas, of een hybride? Met welk vulpistool je straks zwaait aan de pomp, kun je laten afhangen van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Zit rond de 30.000 dan is diesel rendabel. Merken zoals Toyota, Lexus, Honda en Smart verkopen auto’s die zowel een electro- als een benzinemotor onder de kap hebben: prima voor veel stadsverkeer. Merken zoals Volvo en Saab leveren bovendien motoren die ook op bio-ethanol kunnen rijden. Nadeel daarvan is dat je het lang (nog) niet overal kunt tanken.

Dag 6 Gouden alleen-shop-tips
Een vriend/vader/broer/buurman meenemen op autojacht kan handig zijn, maar alleen als diegene er verstand van heeft en jouw smaak respecteert. Aan goed bedoelde adviezen á là: ‘Gooi je vrouwelijke charmes in de strijd voor de beste deal’ of ‘Met autoverkopers moet je keihard onderhandelen’ heb je niets. Ga je alleen, wees dan geïnformeerd, luister dan naar je intuïtie, blijf jezelf en voel je niet dom als je vragen stelt.

vrouw-auto-5

Dag 7 Omgang met autoverkopers
Klikt het? Of staat hij over je hoofd heen met je vriend te praten of voel je je niet serieus genomen? Ga dan naar een ander. Een goede verkoper is vriendelijk zonder te slijmen, luistert naar je wensen en helpt je aan een betrouwbare auto die bij jouw lifestyle past.

Dag 8 Take a ride!
Maak altijd een proefrit. Check de auto op deukjes en roest, controleer of alles soepel werkt en kijk of de auto bij je past. Het zit ‘m vaak in kleine dingen. Heeft-ie bijvoorbeeld airco op zodat je in de zomer ook lekker kunt rijden? Voegen de stoelen zich fijn naar je lijf? Staan de instrumentengeluiden je aan? Schakelt en stuurt hij lekker? Luister naar de motor. Maakt hij ‘normale’ geluiden, rammelt er niets?

Dag 9 Let op kleur
Die speelt mee bij het bepalen van de restwaarde. Bij kleine stadsauto’s, fun-auto’s zoals cabrio’s of speciale uitvoeringen zoals GTi’s is een gek kleurtje zoals knaloranje prima. Maar een auto die ook zakelijk gereden kan worden, kies je beter in rustige kleuren.

Dag 10 Bepaal z’n ‘groen’-factor
Let daarbij of hij zuinig is en bijvoorbeeld in het A of B label valt. Op een nieuwe auto krijg je dan een bedrag subsidie. Een auto met C-label is neutraal qua milieubelasting en op auto’s in de D, E, F of G betaal je extra.

*APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is in Europa wettelijk verplicht ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Alle auto’s die vóór 1 januari 2005 voor het eerst op de weg zijn toegelaten, moeten na 3 jaar gekeurd worden, en daarna jaarlijks.
**Bovag-garantie is het garantiecertificaat van de autobedrijven die bij BOVAG zijn aangesloten. Je krijgt het bij aankoop van een gebruikte auto met een aankoopbedrag van minimaal € 4.500 of 35% van de oorspronkelijke cataloguswaarde. Dit garantiebewijs geeft je recht op zes maanden standaardgarantie op onder meer verborgen gebreken, tenzij dit op de koopovereenkomst nadrukkelijk is uitgesloten.
***De nationale autopas geeft informatie over de kilometerhistorie van een auto.

3 Comments on “How to buy a car in ten days

  1. Geweldige site! Ik kende je uit de Autovisie, leuk dat je nu een eigen blog hebt. Was behoefte aan onder de autominnende dames!

    Alles top, goeie tips! Groetjes!

  2. Heb een beetje geduld! Als je niet binnen tien dagen ‘n auto hoeft te hebben, oriënteer je dan eerst goed. Des te sneller kun je toeslaan als je dan uiteindelijk ècht iets tegenkomt. 8)

  3. @ Rosa: dank, en kom eens wat vaker ‘buurten’. Hier is behoefte aan wat vrouwelijk commentaar!
    @Karel: eens, goede tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*