3 x Proefrit Tips

3 x Proefrit Tips

3 x Proefrit Tips

Een nieuwe auto kopen is – op een huis na – een grote aanschaf voor velen van ons. Nieuw of gebruikt: het blijft spannend om te shoppen voor de beste asfaltpartner. Carwoman zette de 3 beste proefrit tips – voor nieuw en gebruikt – voor je op een rij. Waarop moet je letten?

 1. Boots jouw realiteit na

Bereid je voor en neem je eisenlijstje mee als je de proefrit gaat maken. Boots, voor zover dat kan, zoveel mogelijk jouw realiteit na. Dus: vervoer je vaak veel spullen, of mensen? Kijk of er voldoende ruimte in de auto is. Sta je vaak in de file? Rijd een stuk in de spits. Moet je auto de caravan kunnen trekken? Koppel hem aan! Wordt de auto ook gebruikt door anderen? Laat hen ook testen!

 1. Comfort is King

Een auto kan nog zo mooi, praktisch of cool zijn: als je er een hernia van krijgt is het een no-go. Tijdens een kwartiertje proefrit valt slecht te checken of dat model goed zit. Lees daarom ook recensies op het internet. Het internet staat vol met ervaringen van anderen, ook over comfort. Keur de auto tijdens de testrit vervolgens op de volgende comfort-punten:

 • Kun je gemakkelijk instappen?
 • Kun je de stoelen – en het stuur – zodanig verstellen dat je prettig rechtop zit?
 • Biedt de bestuurdersstoel genoeg steun in je onderrug?
 • Kun je de weg goed overzien?
 • Kun je het koppelingspedaal soepel bedienen?
 • Past de hoofdsteun bij de vorm van je hoofd?
 • Gaat inparkeren makkelijk?
 • Doet de airco/verwarming het goed?
 • Is de navigatie simpel bedienbaar en zijn de kaarten up-to-date (te houden)?

Dit zijn belangrijke details voor je body & mind.

 1. Technische Tips

Met een dosis gezond verstand kom je een heel eind als het gaat om motorische prestaties. Bij een gebruikte wagen check je dashboardlampjes. Schakelt en stuurt de auto lekker soepel en zonder bijgeluiden? Doe ook de rechtuit-test. Laat het stuur tijdens het rijden op een rustige weg even los. Blijft de auto rechtdoor rijden of wijkt hij af naar links of rechts? Rijd ook over hobbelige wegen: kraakt er niets? Doen de schokdempers hun werk? Trekt hij lekker op bij het verkeerslicht? Zoek een verlaten weggetje op voor een remtest. Kom met 50 km/h aanrijden stap vol op de rem! Staat hij snel stil? Doet het ABS (Anti Blokkeer Systeem) keurig zijn werk? Wijk ook uit voor denkbeeldige overstekende eendjes. Helt de auto niet te veel over? Uiteraard is het keuren van de geluidsinstallatie ook belangrijk. Bewaar het op standje 10 zetten van je tunes wel tot het laatst. Je wilt eerst de rijgeluiden horen.

Vind je minpunten, overleg die dan met de verkoper. Misschien kan er nog iets aan gerepareerd of vervangen worden, of mag er iets van de prijs af. Beslis ook niet direct na een testrit, vooral niet als je super-enthousiast bent. Slaap er een nachtje over!

Denk ook na over de autoverzekering die je wilt en het beste bij de auto past. Koop je een wat nieuwere auto en vind je het belangrijk om uitgebreid verzekerd te zijn, dan is een All Risk autoverzekering van Centraal Beheer misschien iets voor jou. Is de auto al wat ouder en ben je niet bang voor panne, dan ligt een WA of WA+ autoverzekering meer voor de hand.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Heb jij zelf ook tips? Laat het ons weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*