10 oktober: Low Car Diet

Ik mag dan hartstikke gek op auto’s en autorijden zijn, soms zijn er initiatieven die ik van harte toejuich. Vandaag, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, gaan tien topbestuurders van Nederlandse bedrijven namelijk de uitdaging aan en laten maarliefst tien dagen lang hun auto staan. Na een gezamenlijk ontbijt op Station Amersfoort leveren zij hun autosleutels in en gaan op een Low Car Diet: ze ruilen hun eigen auto in voor deelauto’s en tickets voor het openbaar vervoer.

Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda vertelt: “Delen is goedkoper, delen zorgt voor minder verbruik van fossiele brandstoffen, en delen geeft ruimte op de weg, in de stad en op bedrijventerreinen. Daarnaast staat je auto gemiddeld 23 uur per dag stil, terwijl je er wel geld aan kwijt bent. We willen met deze actie op 10 oktober laten zien dat het gebruik van verschillende vormen van openbaar vervoer en deelauto’s past in nieuwe vervoersconcepten en de versnelling naar een duurzamere samenleving. Voor Urgenda is dit de start van een veel grotere campagne op dit onderwerp.”

Urgenda, initiatiefnemer van deze actie, wil samen met Greenwheels, Regus en de NS laten zien dat autodelen in combinatie met hoogwaardig frequent collectief vervoer de stap is naar een duurzame toekomst.

De Dag van de Duurzaamheid, op 10-10, is hèt moment van het jaar voor bedrijven, organisaties, scholen en particulieren om een stap te zetten naar een duurzame toekomst. De dag is in het leven geroepen door Urgenda om duurzaamheid in Nederland zichtbaarder, groter en manifester te maken en een duidelijk signaal af te geven. Iedereen in Nederland kan aanhaken bij bestaande initiatieven of zelf actie ondernemen. Kijk voor een overzicht hier.

Het concept ‘Low Car Diet’ is afkomstig uit de Verenigde Staten waar de actie al een hype is geworden. Michiel van Roozendaal, directievoorzitter van NedTrain en als NS-bestuurder verantwoordelijk voor duurzaamheid zegt: “Tien topbestuurders geven het goede voorbeeld door de auto te laten staan en de voordelen van het ‘Nieuwe Reizen’ vanaf 10-10 te ervaren. Door slim te kiezen kun je je reistijd besteden aan werken, lezen, ontspannen en ontmoeten in de trein of op het station. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op het station te vergaderen en flexibel te werken en hebben de meeste Intercity treinen internetverbinding. Extra voordeel is de milieuwinst. Als alle autogebruikers één keer per jaar de trein pakken in plaats van de auto besparen we zo al de CO2-uitstoot van een stad als Arnhem. We hopen dat veel Nederlanders dit voorbeeld zullen volgen.”

De volgende tien topbestuurders gaan de uitdaging aan:

1. Eduard Schaepman, CEO van Regus
2. Hans van der Valk, VP Pon Passenger Cars
3. Stef Kranendijk, CEO van Desso
4. Jeroen van Loon, Managing Director Duisenberg School of Finance
5. Pieter Jongstra, CEO van Ernst & Young
6. Thomas Heerkens, CEO van Landal GreenParks
7. Ewoud Goudswaard, CEO van ASN Bank
8. Diederik Schonebaum, CEO van Strukton
9. Maurice Koot, CFO ABN Amro Lease
10. Huib Morelisse, CEO van Nuon

Naast de 10 topbestuurders nemen de volgende bekende autoliefhebbers deel:
· Michiel Mol, ondernemer en mede-eigenaar van Force India F1
· Jaco Bijlsma, hoofdredacteur Autovisie

Vanaf vandaag doen de deelnemers via Twitter (#dvdd12 en #lowcardiet), Facebook en blogs persoonlijk verslag van hun belevenissen. Tijdens hun reis met het OV kunnen de deelnemers op NS-stations ook gebruikmaken van de vergader-voorzieningen en flexibele werkplekken van Regus NS station2station die het nieuwe werken en reizen ondersteunen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*