Auto-koop-tips

Regelmatig wordt mij gevraagd wat handig is om op te letten bij het kopen van een nieuwe auto. Hier mijn Top 10 Tips:

1. Doe wat voorwerk. Lees je in op internet of in autobladen over de modellen waarnaar je interesse uitgaat en zet er drie tot vijf op je shortlist. Daarna bezoek je de dealers. Wil je iedere auto meteen testrijden, bel ze dan tevoren en vraag wanneer dat het beste kan.

2. Ga erin zitten en check het comfort-level. Hoe gemakkelijk is de in- en uitstap? Stoot je je ergens aan? Kun je de pedalen gemakkelijk bereiken, de stoel gemakkelijk in de voor jou juiste positie zetten? Kun je het stuurwiel naar voren en op en neer verzetten? Zit de stoel lekker? Ga ook op de bijrijdersstoel zitten en achterin en vraag eventueel vrienden/vriendinnen/familieleden om hun mening.

3. Check de bagageruimte. Heb je vaak spullen bij je? Sporttassen, kinderzitjes, golf clubs, honden- of kattenmanden, wandelwagens, koffers? Neem dan zoiets mee en kijk hoe de tildrempel is. Hoe past alles? Dat is wel belangrijk tijdens dagelijks gebruik. Past het niet? Move on!

4. Raak alles aan. Je koopt de auto wellicht om zijn stijlvolle exterieur, maar eerlijk is eerlijk: je zult meer tijd in het interieur doorbrengen. Raak dus alle oppervlakken aan. Zien ze er fraai uit, voelen ze aangenaam? Open ook alle opbergvakjes: zijn er voldoende plekjes voor waterflesjes, zonnebrillen, mintjes, je handtas?

5. Maak een testrit. Neem de auto mee naar een druk winkelcentrum en parkeer daar op een krap plekje. Kun je alle hoeken goed overzien? Weet je hoe dicht je op andere auto’s zit bij het indraaien? Kun je mensen die achter je auto langslopen goed zien? Is er een camera aan boord, reken daar dan niet totaal op: je wilt je eigen ogen blijven gebruiken.

6. Praktijktest. Rijd nu naar een rustige straat waar weinig verkeer is en ga straatje keren. Hoe groot is de draaicirkel? Als die groot is, gaat jou dat dan irriteren? Als dat zo is, rijd dan terug naar de dealer en ga door naar de volgende. Als het ok is, test je de remmen. Ga ongeveer 50 km/h rijden en druk het gaspedaal zonder omweg stevig in tot de bodem. En blijf remmen. Stopt de auto snel en zonder scheeftrekken? En had je tijdens deze noodmanoeuvre een veilig gevoel?

7. Snelweg-test. Ga de snelweg op en geef snel gas tot de maximaal toegestane snelheid. Gaat dat vlot? Of maakt de auto zoveel herrie dat hij uit elkaar lijkt te vallen? Kortom: heeft de motor wat jij van hem vraagt? Hoe gaat het op en terugschakelen? Soepel, of hakerig? Maak een snelle inhaalmanoeuvre waarbij je terugschakelt en flink gas bij geeft. Gaat dat lekker vlot?

8. Check de auto ‘by night’. Heb je je keuze zo goed als rond, ga dan terug naar de dealer als het al donker is. Ga in de auto zitten, start de motor en let op de verlichting. Hoe bevalt het auto-interieur je nu? De ene autofabrikant werkt met rode verlichting, de ander met blauw, wit of oranje. Andere met verschillende kleuren door elkaar. Je zult ze niet allemaal even prettig of mooi vinden.

9. Check extra’s. Ga je verder met onderhandelen en kies je bijvoorbeeld voor een andere uitvoering, bekijk en betast die dan ook eerst. Wellicht zit jouw favoriete bekleding in een ander model staan bij je dealer of bij een ander filiaal. Neem de moeite en check het uit. Zodoende kom je later niet voor verrassingen te staan.

10. Neem de tijd voor je keuze. Laat je niet haasten en slaap er nog eens een nachtje over voordat je koopcontracten tekent. Een auto is een grote aankoop en het is volkomen normaal om je tot in de puntjes te orienteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*