Zonnige Rit

Blauwe luchten en knallende zon vandaag, heeerlijk! Al las ik net een minder opbeurend – maar wel interessant – bericht over zon in combi met autorijden: rijd jij ook wel eens met je arm leunend op het neergerolde raampje? Hier in Nederland, waar het vaker bewolkt is dan helderblauw, is dat nog wel te doen. Maar in zonniger streken in de USA heeft dat tot gevolg dat er meer huidkanker aan de linkerkant van lichamen – en dan vooral op linkerarmen – wordt geconstateerd. 

autorijden-arm-links

De studie is uitgevoerd door de Universiteit van Washington en is gepubliceerd in het Journaal van de American Academy of Dermatology. Maarliefst 55% van alle kanker aan de linkerarm zijn van het potentieel dodelijke soort melanoom en hebben te maken met op deze manier autorijden. In Australie, waar bestuurders aan de rechterkant zitten en waar de zon ook behoorlijk kan knallen, komt deze soort kanker vooral aan de rechterarm voor.

Autorijden-arm-rechts

Je raampje dicht houden en de airco aan helpt, want ramen blokken de meeste UVB straling. Maar voor lekker open rijden is natuurlijk ook iets te zeggen. Dus is het zonnig? Smeer je dan vooral in; speciaal als je cabrio rijdt  is dat geen overbodige luxe.

Autorijden-arm

[Bron: USA Today]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*