Speciale TomTom voor vrouwen

Nu het navigatiesysteemmerk TomTom met een speciaal apparaatje voor vrouwen is gekomen, moest ik denken aan een leuke passage uit het boekje ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ van Paulien Cornelisse.

taal-is-zeg-maar-echt-mijn-ding-boek

Ze schrijft: “Ik ontdekte een joekel van een sekseverschil in taalgebruik. Het is nieuw want het heeft te maken met de TomTom. Ikzelf ben vooral heel dankbaar dat de TomTom mij vertelt waar ik heen moet. Een mak schaap ben ik. Zo niet de man die met enige regelmaat bij mij achter het stuur zit. De TomTom: ‘Ga rechtsaf.’ Hij: ‘Nee, dat slaat nergens op, dat doe ik niet.’ Ik: ‘Maar de TomTom heeft het berekend!’ Hij: ‘Ja, en? Kasparov wint toch ook nog steeds van de schaakcomputer?’
Het heeft natuurlijk allemaal te maken met de apenrots. Elke man wil de topaap zijn. Hij wil laten zien dat hij de hele apengroep naar de drinkrots kan leiden. De TomTom ontneemt hem die mogelijkheid, en ook nog op een verschrikkelijke, neutrale, niet agressieve manier: ‘Probeer om te draaien’. Mannen onderling, dat gaat nog wel, die kunnen nog ruzie gaan maken. Probeer dat maar eens met een TomTom. Lukt je niet. Natuurlijk krijgen de bestuurdersmannen steeds weer de deksel op hun neus als de TomTom fijntjes voorberekend dat zij dankzij de mannelijke eigenwijsheid maarliefst een half uur langer onderweg zijn. In dit licht bezien kan het geen toeval zijn dat de TomTom, ubermann en topaap, van zijn scheppers niet een mannennaam heeft gekregen, maar zelfs twee. Tom en Tom.”

GEWELDIG! HULDE AAN PAULIEN.

tomtom-female1

Dan nog even dit:
De TomTom White Pearl (speciaal voor vrouwen dus) is uitgevoerd in parelglans en zit in een bijpassend zijden tasje met trekkoord. Hierdoor kan hij zelfs in het kleinste handtasje worden gestopt. Heren, kom nou, dat is natuurlijk onzin! Heb je wel eens zo’n klein handtasje gezien? Ik krijg mijn lipstick er niet eens in! Laat staan een TomTom. Of die nu in een fluttig zakje zit of niet. Nog meer TomTom-marketing-onzin: deze White Pearl kan ook ‘Places to be seen’, ‘Shop ‘til you drop’ en ‘everyday fashion’ voor de bestuurderes vinden. Winkels – van modezaken tot interieurzaken –, maar ook restaurants, clubs, cafés, lunchrooms, bioscopen en theaters, waardoor bestuursters de omgeving grondig kunnen verkennen. Zucht. Die hadden we zelf natuurlijk allang gevonden, TomTommers… Bij navigatieapparatuur gaat het ons nu juist om de adressen die we NIET weten te vinden…

tomtom-female-pouch

Tot mijn grote verbazing is een van de marketingmensen van TomTom wel degelijk een vrouw. Deze Corinne Vigreux zegt:
“We hebben dit apparaat speciaal aantrekkelijk voor vrouwen gemaakt, door de uitstekende navigatie-eigenschappen te combineren met een beetje fun, exclusiviteit en stijl. Vrouwen vormen een belangrijk marktsegment dat in het verleden op grote schaal genegeerd is door fabrikanten van consumentenelektronica. We beginnen nu in te zien hoe belangrijk deze groep is en hebben daarom dit speciale product ontwikkeld.” Oef…
Het allerergste vind ik nog dit: ‘het is ook voorzien van de eersteklas IQ Routes technologie van TomTom, waardoor gebruiksters automatisch de meest betrouwbare reis- en aankomsttijden te zien krijgen op hun apparaat, en geavanceerde rijstrookaanwijzingen, zodat gebruiksters altijd weten welke rijbaan ze moeten nemen als ze op gecompliceerde wegen rijden. WAT BLIEFT? Als we op ‘gecompliceerde wegen rijden?’ Oooohh…. Dames zeg hier eens iets nuttigs op, want ik kan alleen nog maar kreunen en zuchten…
Ondertussen is het apparaat te koop bij o.a. Dixons en Wehkamp en kost 199 euro.

6 Comments on “Speciale TomTom voor vrouwen

 1. Een navigatietoestel is uiteraard beter, maar ik moet het niet. Het stompt naar mijn mening je gevoel voor richting en lokalisering af. Iets wat ik als student geografie graag hoog houd. Of maakt mij dat nu net extra halsstarrig?
  Bovendien houd ik ervan om wat te moeten zoeken en op plaatsen te komen waar ik anders nooit zou zijn… Of zijn dit maar drogredenen?
  In mijn wagen liggen alvast enkele Michelinkaarten en ik zie die niet gauw vervangen worden.

 2. Gecompliceerde wegen??????? Wat denkt Tom Tom wel dat vrouwen de hersen capiciteit hebben van een kleuter?

 3. @Thibaut: nee hoor, blijf jij maar lekker puzzelen. Blijven je hersens langer goed van 🙂
  @Henk Jan: Ja, ik denk dat ze denken dat wij een stel achterlijke glad(v)iolen zijn… Verklaar je nader TomTommers…

 4. Wat een vreemde passage uit dat boek. Ik ben zo’n man die precies doet wat de TomTom zegt, want dan komen we ergens. Mijn moeder aan de andere kant gaat in discussie met het apparaat en wil altijd weten of er niet toevallig een andere, betere route beschikbaar is. Misschien omdat ze de techniek niet vertrouwt, maar misschien ook doordat onze TomTom de zwoele stem van Lucy gebruikt? Misschien dat het zorgt voor eenzelfde soort concurrentie bij dames?

 5. “geavanceerde rijstrookaanwijzingen, zodat gebruiksters altijd weten welke rijbaan ze moeten nemen als ze op gecompliceerde wegen rijden.”
  Neem dat niet zo defensief op joh.. er zijn natuurlijk ook vrouwen die deze techniek heel fijn zullen vinden. Ook de duurdere neutrale (of mannen) versie van de tomtom hebben dit. Er zijn nou eenmaal mensen die dat fijn vinden.

  En het is natuurlijk algemeen bekend dat vrouwen minder besluitvaardig rijden , er zijn uitzonderingen…

  • Hoe ik iets opvat is geheel aan mij, Bjorn. En nee, ik blijf er dus bij dat dit marketingbullshit is. Je ziet het ook aan de anderen reacties, dus ik ben niet de enige die zo reageert. Dat vrouwen minder besluitvaardig rijden? Daar heb ik nog nooit een onderzoek naar gezien. Kun je dat staven met feiten?
   Je werkt zeker voor TomTom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*