Nederlandse editie Octane gelanceerd

Goed nieuws in tijden van crisis is altijd leuk. Gistermiddag werd het de eerste Nederlandse editie van het van oorsprong Britse ‘Octane’ magazine gelanceerd in The Dutch House in Soestduinen. Ton Roks en zijn partner Hetty Louwaard zijn hiervan de initiatiefnemers – Hetty is uitgever, Ton is hoofdredacteur – en hen kan de nodige lef niet worden ontzegd. Voor mensen die niet erg thuis zijn in de bladenwereld: een 156 pagina dikke glossy zoals deze uitgeven kost – voor het eerste nummer – zo rond de 150.000 euro.

Ton en Hetty zijn uiteraard erg blij met hun nieuwe aanwinst en met hen vele anderen. In zijn voorwoord ‘Stuurkolom’ zegt Ton dat hij het idee om dit blad, dat voor het grootste gedeelte over klassiekers handelt, ook op de Nederlandse markt te introduceren er al een tijd lag, maar dat hij toch wel de nodige duwtjes in de rug nodig had vanuit de branche en andere enthousiastelingen om de stap uiteindelijk te wagen. Aanmoediging in de vorm van advertenties is uiteraard zeer welkom en daaraan gaven prachtige merken zoals Porsche en Mercedes-Benz graag gehoor.

In Octane is ook ruimte voor nieuwe auto’s, reportages, interviews en Ton maakt plaats voor ‘aanstormend talent’ dat columns mag schrijven. Ik heb het nummer nog niet goed gelezen, maar ga er dit weekend eens met een kritisch bladenmakersoog naar kijken. 🙂 Leuk is dat Ton altijd open staat voor de mening van een ander. Dat blijkt ook uit het feit dat hij een bijzonder oproepje plaatst in zijn nieuwe blad dat de ondertitel ‘Brandstof voor Autoliefhebbers’ meekreeg. Hij schrijft namelijk: ‘Een mening over Octane? Ideeen voor de toekomst? Schuif dan aan bij Octane. Na het verschijnen van elk nummer nodigen uitgever Hetty Louwaard en hoofdredacteur Ton Roks vijf lezers uit voor een diner aan hun keukentafel. Niet alleen om goed te eten, maar vooral om het laatste nummer te evalueren en vooruit te kijken naar de volgende edities. Zin om een keer van de partij te zijn? Stuur dan voor 22 december 2012 een e-mail naar hettylouwaard@octanemagazine.nl

Ik wens jullie veel leesplezier nadat jullie nu natuurlijk met z’n allen naar de kiosk zijn gerend en 7,95 hebben neergelegd voor deze mooie nieuwe titel. En uiteraard duim ik dat het een enorm succes mag worden. Toi Toi Ton en Hetty!

7 Comments on “Nederlandse editie Octane gelanceerd

 1. Een van de allerbeste autobladen ter wereld (zeker top 3) nu ook in onze taal. Hoe fijn is dat!?
  Gezien de benodigde investering dapper, maar gezien de kwaliteit, die die van de Britse editie zeker zal moeten evenaren, en de naamsbekendheid, denk ik dat het wel snor zit.

 2. Mooi initiatief! Ik heb al jaren een abonnement op Octane en vind dit het beste autoblad dat ik ooit zag. Ton Roks heb ik zeer hoog staan als journalist en als er iemand in Nederland is die hier een succes van kan maken dan ik hij het wel. Het is koopzondag, dus zo meteen maar eens een exemplaar maken.

  Overigens heeft Autovisie ook een paar exemplaren van het blad Avanti gemaakt, waarvan er een wel héél erg veel leek op een nummer van Octane. De inhoud was toen voor ca. 60% overgenomen van een Octane-editie.
  Ik vroeg me toen al af of er geen nederlandse editie moest komen.

 3. Heb het eerste nummer gekocht, en er als een heel gelukkig klein ventje van 10 jaar (wat ik eigenlijk op dit gebied nog steeds ben) van zitten genieten! Vlot en kundig geschreven, mooie foto’s, en nou net die onderwerpen die de meeste NL pers te weinig of gewoon niet (meer) doet; de meeste lezers, we noemen ons lekker eigenwijs Petrolheads, zijn ooit jochies geweest met posters van mooie auto’s boven ons bed. En dat is nou net waarover we graag nog steeds willen lezen/dromen. Helaas snappen de meeste anderen dat niet, en zeuren een heel blad vol over verstandige consumentenzaken als hoeveel er in de tigste nieuwe uitvoering van de nieuwe Golf en Astra past, hoe zuinig de nieuwste spaardiesel nu wel weer is en hoe ver je op een acculading in die nieuwe electrogedrochten komt… Not sexy at all! Hetty en Ton, heel veel succes, de 1e ziet er geweldig uit, ik heb alvast maar een abonnementje genomen op een blad wat ik in de engelse uitvoering al enorm kon waarderen, en gelukkig is de nederlandse uitgave ervan zeker van datzelfde hoge nivo! Keep up the good work !

 4. Het is niet niks om in deze barre tijden met een nieuw autoblad op de relatief kleine Nederlandstalige markt uit te komen. Echter, Octane verdient het zeker om een vaste plek op deze markt te veroveren, want doet niet meer van hetzelfde maar brengt echt de kersen op de taart!
  Ton en Hetty, heel veel succes met ‘jullie’ Octane en ik denk dat dat wel zal gaan lukken!

 5. @Marcel, perfect omschreven!

  Absoluut een prachtblad waarin gewoon weer eens een keer geschreven wordt waar wij, petrolheads vam houden. Prachtige wagens en artikelen waarbij het gaat om emotie, kracht en passie, zowel nieuwe als, gelukkig, klassiekers en youngtimers.

  Ton en Hetty, hulde voor jullie lef om dit pareltje op de nederlandse markt te brengen!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*