Auto kopen

dsc00004.jpg

Dit is een deel van een artikel dat ik voorjaar 2006 voor Cosmopolitan schreef. Aankooptips voor beginners:

Shoppen voor een auto kun je in veel opzichten vergelijken met shoppen voor kleding. Allereerst geef je je ogen de kost. Wat rijden vriendinnen, collega’s, kennissen? Zijn ze tevreden over hun aankoop? En wat vind je zelf mooi, welk model past bij jouw persoonlijkheid? Bepaal vervolgens een budget wat je maximaal aan een auto kunt en wilt uitgeven. Houd daarbij naast de aankoopprijs rekening met belangrijke kosten als:
Afschrijving. Zodra je met je nieuwe bak wegrijdt bij de dealer keldert de waarde al schrikbarend. Bedenk dus of je misschien liever een auto van een paar jaar oud koopt waar ‘de kop vanaf is’. Een auto blijft een slechte investering. Hij wordt ieder jaar minder waard terwijl de kosten van onderhoud stijgen.
Brandstof. Wat kost een volle tank en hoeveel kilometers ga je maandelijks ongeveer maken? Kies je voor een wagen met gasinstallatie of dieselmotor, weet dan dat de prijs per liter brandstof dan wel lager ligt, maar dat de aanschafprijs hoger zal uitvallen. En: dat je deze meerkosten er in veel gevallen alleen uithaalt als je (bij diesels) als kilometervreter meer dan ongeveer 25.000 kilometers per jaar rijdt of (bij auto’s op gas) langer dan drie jaar met de wagen wilt doen.
Verzekering. Koop je nieuw, dan zul je all-risks moeten verzekeren, voor een gebruikte wagen vanaf ongeveer 3 jaar volstaat een uitgebreide cascoverzekering.
Motorrijtuigenbelasting. Die wordt bepaald door de provincie waarin je woont, het gewicht en de brandstofsoort.
Onderhoud. Nieuwe auto’s hebben vaak pas na twee of drie jaar een grote beurt nodig. Beurten bij oudere auto’s kosten vaak meer omdat er onderdelen vervangen moeten worden. Alle auto’s ouder dan drie jaar moeten bovendien jaarlijks APK gekeurd worden.

Heb je alle budgetinformatie, dan is het shoptijd!

dsc00010.jpg

De grootste fout die je bij het kopen van een auto kunt maken is ’n impulsaankoop. Houd in gedachten dat je niet bij de eerste de beste garage waar je een leuk modelletje treft tot kopen overgaat. Struin door de showrooms van verschillende merkdealers en laat je informeren. Wees daarbij niet bang om ‘dom’ over te komen. Kun je een wasmachine of computer kopen, dan kun je ook een auto kopen. En wees gerust: veel mannen weten ook niet veel van auto’s, maar bluffen zich erdoor. Uiteindelijk is dat dommer dan vragen stellen! Stel je vragen dus gewoon als een verkoper je bombardeert met allerlei nietszeggende termen.
Ga ook vooral af op je intuïtie. Klikt het niet met een verkoper, heb je het gevoel dat je wordt afgezet, luistert hij niet naar je of neemt hij je niet serieus? Ga dan niet in discussie, maar denk gewoon: wegwezen! Andersom geldt ook: wees je ervan bewust dat een verkoper in de eerste plaats aardig is omdat hij een auto wil verkopen. Prik dus vooral door slijmerij heen en wees jezelf. Bedenk daarbij wel dat kennis macht is. Lees je dus vooraf in de modellen waarin je geïnteresseerd bent zodat je er het nodige vanaf weet.

viola in pologti.jpg

Voorts is het zaak om de verschillende modellen proef te rijden. Sommige dealers hebben graag dat je er een afspraak voor maakt, bij andere kun je spontaan terecht. Realiseer je dat je de auto best wat langer dan een half uurtje mee kunt nemen. Vraag hier gewoon om en test de wagen zowel op de snelweg als in de stad. Zit je er lekker in? Klinkt de wagen goed? Kun je hem gemakkelijk bedienen? Voel je je er veilig in? Kun je er goed mee inparkeren? Doet alles het? Ga ook langs bij vriendinnen en familie om meningen te peilen, maar ga uiteindelijk wel af op je eigen oordeel. Het is handig om bij elke proefrit wat plus en minpunten op te schrijven.
Koop je gebruikt? Laat hem dan voor aankoop keuren bij een ANWB keuringstation of BOVAG garage. Vraag naar de vorige eigenaar. En laat je niet paaien met de woorden dat hij van een oud vrouwtje is geweest. Auto’s die veel hebben stil gestaan zijn vaak juist geen goede keuze. Een motor is vaak beter als hij regelmatig langere ritten heeft gemaakt. Let ook op de banden. Check of ze passen bij het model. Je kunt dit vinden in de gebruiksaanwijzing. En hebben ze afgesleten randen of scheurtjes? Zien de voorbanden er slechter uit dan de achterbanden? Maak er een opmerking over en onderhandel over een nieuw setje banden en/of velgen.

Veel rij-plezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*