Tesla’s next Topmodel

Hij is niet bedoeld voor kleine afstanden, dit nieuwe elektrische model van Tesla dat simpelweg ‘Model S’ genoemd wordt. Je kunt er namelijk maarliefst 512 kilometer onder hoogspanning mee rijden. Snel is hij ook: in minder dan 5 seconden zit hij op de 100 km/h.

Tesla Model S-frontclose

Deze premiumwagen is met 1700 kg behoorlijk licht voor een elektramodel, in ieder geval niet zwaarder dan klassegenoten met een ster of blauw-witte prop op de neus. Verantwoordelijk voor dit huzarenstukje is chief engineer Peter Rawlinson, die door Tesla-eigenaar Elon Musk bij Lotus werd weggekocht. Aan Model S werkte hij nauw samen met Chief Designer Franz von Holzhausen (ex designchief bij Mazda) zodat het van meet af aan een productie- en geen showmodel zou worden.

Tesla Model S-side

Von Holzhausen kon voor dit elektrische model afstappen van de traditionele ruimteverdeling in het interieur zodat je in de S superveel zitruimte hebt. De motor ligt achterin en omdat de batterij zeer laag is geplaatst ligt het zwaartepunt ook veel lager dan bij andere auto’s en dat komt de wegligging ten goede. Voor de beste lijnen qua luchtweerstand ging men te rade bij de Formule 1 renstallen van Williams en Ferrari, dus ook dat beloofd wat.

Tesla Model S

Bij Tesla roemt men verder ‘het grootste panoramische schuifdak ter wereld’. Model S zal halverwege juni 2012 in productie gaan en er komt een getunede versie die in minder dan 4.5 seconden naar de 60 mijl per uur sprint. De stroomsterkte wordt hiervoor opgeschroefd van 900 naar 1200 ampere. De topsnelheid valt met 208  km/h wat tegen, een hogere zou teveel energie van de batterijen vreten.

Tesla Model S-front

In de VS gaat de S rond de 57000 dollar kosten (voor de 260 km-variant) en wil je de grotere capaciteit dan moet je ongeveer 10 mille meer neertellen voor deze groene vierzitter met 85 KWh batterij. Hij is in Nederland ook te koop, de prijzen beginnen hier bij 50.000 euro, de duurste zal rond de 68.000 euro kosten.

Tesla Model S-sideblur

1 Comment on “Tesla’s next Topmodel

  1. Bloedmooi. Moet toch helpen om mensen over de streep te trekken?
    Maar (en da’s een behoorlijk groot ‘maar’): Zolang de stroom door kolencentrales of erger, zoals bruinkoolcentrales, wordt opgewekt heeft ‘t niet zo heel veel zin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*