Het nieuwe rijden

Trúttig rijden?
Ken je die 3VO commercial waarin de broertjes Doek uut Hasselt – vrij naar The Dukes of Hazzard – het licht hebben gezien en voortaan rustig door hun dorpje slakken in plaats van te scheuren? De Verenigde Verkeers Veiligheidsorganisatie roept hiermee op tot ‘Het Nieuwe Rijden’. Tijdens een persdag leerde ik dat je hierbij al op lage snelheid doorschakelt naar de hoogste versnelling waardoor je toeren laag blijven en je brandstof bespaart. En dus reed ik die dag, met 3VO instructeur naast me, met 50 km p/u al in zijn vijf door ‘t Gooi. Toegegeven: de motor was stil en ik geloof best dat je wagen op deze manier minder gulzig drinkt. Voor mensen die zweren bij de trein en hun hond laten opereren aan zijn stembanden omdat hij blaft, is dat vast allemaal prima.
Maar ben je een liefhebber, dan is dit truttigheid troef. Motorgejank klinkt mij namelijk als muziek in de oren. De ene wagen heeft een lage, donkere stem. De ander geeft je een gierende of hese, snerpende ronk. Ik wil dat allemaal horen, want het bepaalt mede het karakter van de auto. Hij práát met je! Al naar gelang de mooiheid van het geluid krijg ik kippenvel, tranen in mijn ogen of juist fronsrimpels. En dan de beleving van die kick in mijn rug als ik het gaspedaal vloer en de wagen vooruit spurt: ik wil het allemaal voelen! Tijdens ‘Het Nieuwe Rijden’ kun je al die emoties wel op je dashboard schrijven. Het verandert de meest prachtige, krachtige bolides in natte watjes.
Natuurlijk pleit ik niet voor roekeloos rijgedrag. En het advies om te anticiperen, de wagen uit te laten rollen, dus geen gas te geven als je een rood stoplicht of file nadert is nog tot daar aan toe. Ook bij het starten bespaar je benzine door op dat moment geen gas te geven. Maar voor de rest? Neer die rechtervoet!

0 Comments on “Het nieuwe rijden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*