Terugdraaien kilometerteller in 2014 strafbaar

Nooit geweten dat het nog niet strafbaar was: het terugdraaien van de kilometerteller om meer te kunnen vragen voor je tweedehands auto. Tenminste, totdat ik vorig jaar de eigenaar van Profi Tuning, Martijn Pronk interviewde. Dat ging zo:

Ik zag op je site staan dat jullie aan ‘kilometertellerreparatie’ doen? Wat is dat?
“De kilometer teller van de Renault Scenic II is berucht om kapot gaan. Het slechtste product wat er ooit gemaakt is. Schandalig. En die kunnen wij repareren. Nieuw kosten ze 650 euro, wij repareren voor 250 euro ex btw en twee jaar garantie. we hebben er een speciaal testapparaat voor.”

Eerlijk gezegd dacht ik toen ik dat op jullie site las dat het ging over kilometertellers terugdraaien…
“Dat kunnen we ook. En daar is ook vraag naar. Er is een tijd geweest dat we er zo’n 25 op een dag deden. ”

Dat meen je niet?!
“Ja, daar hoef ik me niet voor te schamen, denk ik. Als jij hier met je eigen auto komt, moet je toch zelf weten wat je ermee laat doen? En als ik die teller nou terug kan draaien en jij wilt dat en bent je bewust van je keuze, moet ik dan ‘nee’ zeggen? Als ik het niet doe, rijden ze naar de buurman. Dus als ik het niet aanpak, vind ik dat ik niet goed wijs ben. Zodra het verboden is, wordt het een ander verhaal. Dan doe ik het niet meer. Maar nu is het nog niet illegaal. Ik heb wel voor politieagenten en ambtenaren – ik noem maar wat beroepsgroepen – de teller terug gedraaid. Gisteren had ik nog een splinternieuwe Audi A8 hier, uit 2011 met een kilometerstand van ruim 60.000 die ik terug moest zetten. Het was nog een uitdaging, want vind maar iemand die dat kan. Ik heb het, weliswaar na een aantal dagen zwoegen, voor elkaar gekregen. En zo’n klant betaalt daar graag 2000 euro voor.”

Ja, want als hij die auto weer verkoopt, krijgt hij er veel meer voor terug…
“Ik hoef niet te weten wat die man ermee doet, dat moet hij zelf weten…. Mij ging het om de uitdaging.”

Aldus Martijn Pronk die vanaf 1 april 2014 dus definitief een deel van zijn  klandizie elders zal moeten halen. Dan wordt het dus wel strafbaar om kilometertellers terug te draaien.

Fraude met kilometertellers kost consumenten jaarlijks 150 miljoen euro. Voor verzekeringsmaatschappijen en de overheid liggen de kosten naar schatting nog hoger. Minister Schultz hoopt dat fraudeurs door de nieuwe wet sneller tegen de lamp zullen lopen of zelfs niet meer durven te knoeien omdat ze straf kunnen krijgen.

In 2009 bleek uit een onderzoek dat bij 5 procent van de auto’s de teller is teruggedraaid. Verkopers kunnen meer geld krijgen voor een auto, omdat deze met een lagere kilometerstand minder gebruikt lijkt. Ook is de verzekeringspremie lager als er minder met een auto is gereden.

Om het de fraudeurs nog moeilijker te maken, staat ook in de wet dat de tellerstand vaker doorgegeven moet worden aan de RDW. Dat moet voortaan onder meer als de tenaamstelling wordt veranderd en als er grote reparaties worden uitgevoerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*