Chevrolet in het zonnetje

Blijkbaar duurt het nog even voordat de niewe (dakloze) Camaro in Nederland verschijnt, maar bij Chevrolet doet men toch alvast een goede poging om de – overigens prachtige – auto onder de aandacht te brengen. Plaatjes plus vrouw doen het altijd goed, aldus bereikte mij een persbericht over lak voor koolstofvezeldelen die UV-werend is, als een zonnebrand. Hoe inventief.

Chevrolet-zonnebrand

“Veel mensen realiseren zich niet dat net zoals bij de menselijke huid het lakwerk van de auto te lijden heeft van sterke zonnestralen,” zegt Mark Voss, senior designengineer van de Corvette ZR1. “In plaats van rood of gebruind te worden, beschadigen de UV-stralen de beschermende werking van de buitenste laklaag die krassen voorkomt. In veel gevallen ‘vervelt’ de laag na een paar dagen net als de huid wanneer je naar het strand bent geweest en verbrand bent. Niet alleen vervaagt de kleur, maar er wordt ook blijvende schade aan de auto veroorzaakt.”

Chevrolet-zonnebrand2

Voss en zijn team hebben drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een glanzende, UV-bestendige laklaag die niet alleen de koolstofvezel elementen beschermt tegen krassen, maar ook tegen de inwerking van de zon. “Iedereen zei, dat het niet zou lukken en dat we gek waren om het te proberen,” voegt Mark toe. “Lak-experts uit de auto-industrie zeiden dat het nagenoeg onmogelijk was en dat het verven van de koolstofvezel delen de enige optie was. Het was een uitdaging om voor de juiste koolstofvezel-uitstraling te zorgen.”

Chevrolet-zonnebrand3

Die meneer linksachter kan tegen de zonnebrand wellicht beter een petje opzetten 😉

Hier nog wat tips om je lak langer glimmend te houden:

*Denk goed na waar je de auto parkeert – is dat in het directe zonlicht? Het is beter om een plek te zoeken met schaduw tussen 11.00 uur ’s ochtends en 15.00 uur ’s middags.
*Eén van de beste manieren om een auto te beschermen is om hem regelmatig een wasbeurt te geven. Zelfs het even afspuiten met een tuinslang helpt al.
*Als het kan de auto iedere maand in de was zetten, waardoor er een eerste beschermlaag wordt aangebracht. Maar doe dat nooit in de felle zon want dan gaat de was ‘bakken’ en verdwijnt de beschermende werking.
* Het parkeren in een eigen garage of onder een afdak geniet uiteraard de voorkeur, zeker als je in de buurt van de zee woont of in een gebied met een hoge vochtigheidsgraad.

Voor superdeluxe was- en waxproducten verwijs ik graag naar deze superieure producten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*