Autovakantie met kids: TIPS!

Met meer dan vier miljoen geboekte autovakanties belooft het deze maand topdruk te worden op de weg. Ik herinner me nog dat ik me tijdens autoreizen richting zonnig zuiden altijd prima vermaakte met een stapel Suske & Wiske’s. Ook zat ik vaak gewoon lekker uit het raam te kijken alwaar het landschap – en de auto’s – aan me voorbij trokken. Tel daar de picknicks langs de diverse autoroutes bij op en ik was een behoorlijk relaxt reiskind. Tegenwoordig schijnen kinderen ‘vermaakt’ te moeten worden en 64% van de ouders schijnt daar stress bij te ervaren.

Autorijden-met Kids-Maxicosi

Hier wat tips voor autoreizen met kooters, een beetje van mezelf en een beetje van Maxi-Cosi:

1. Koop een veilig autostoeltje
Natuurlijk kun je van een autostoeltjesfabrikant niet anders verwachten dan dit als eerste tip. Ik zat altijd gewoon los op de achterbank zodat ik naar believen kon zitten of liggen met mijn voeten tegen de ruiten, maargoed die luxe hebben kids tegenwoordig niet meer. Tip is dus: koop een veilig autostoeltje met een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Lees publicaties van de Consumentenbond en de ANWB voor referenties naar veilige autostoeltjes en neem de kooter mee bij het ‘aanpassen’. De Rodi XP2 en de Pebble met FamilyFix van Maxi-Cosi kregen van de Consumentenbond een zeer goede waardering.

reizen met kids

2. Neem de auto mee bij de aankoop
Laat de verkoper altijd goed uitleggen hoe het stoeltje geïnstalleerd en gebruikt moet worden. Neem bij de aankoop je auto mee en controleer of het stoeltje hierin goed kan worden bevestigd, zeker als je al meerdere autozitjes in gebruik hebt. Belangrijk is dat het stoeltje zo stevig mogelijk in de auto is te plaatsen en je gemakkelijk bij de gordel kunt.

3. Houd je kind koel
Een badstof zomerhoes houdt de originele bekleding niet alleen schoon maar voelt voor het kind prettig koel aan in de hitte. Zorg voor goede zonwering op de ramen aan de zijkant en achterkant . En bij het parkeren van de auto is een handdoek of speciale warmtewerende hoes over het autozitje handig. Het kind brandt zich dan niet aan de hete (metaal)delen van het autozitje.

reizen met kids2

4. Volgens Maxicosi is vermaak tijdens langere reizen onmisbaar, zij noemen een speeltafeltje als handig en men beveelt lievelingsknuffels en favoriete DVD’s aan voor de reis. Die laatste wellicht alleen handig als je ook een dvd-speler in je auto hebt. 😉
Mijn tips: laat ze niet teveel eten onderweg, cq. gebruik eten niet als zoethoudertje, daar krijg je maar obesitas-babies van. Zorg wel voor genoeg drinken in de vorm van water – eventueel een beetje gezoet met diksap of roosvicee en pauzeer regelmatig en maak een ommetje voor de broodnodige beweging. Doe – als ze oud genoeg zijn – allerlei raadspelletjes, zing mee met cd’s en zorg voor genoeg leeswerk. Ook leuk en educatief: laat ze actief meereizen. Stippel de route uit op een ‘normale’ papieren kaart en laat ze meekijken: welke plaats naderen we nu? En vertel leuke kinderinfo over de steden waar je langs of doorheen rijdt. Uiteraard pleit ik in het kader van mindfullness voor regelmatige stiltes zodat er gedut kan worden en om het kind te laten wennen aan het feit dat het niet aldoor vermaakt zal worden. Zo leert het zichzelf vermaken en dat is ook fijn voor de ouders. Me dunkt (ja, de beste stuurlui staan aan wal!).

1 Comment on “Autovakantie met kids: TIPS!

  1. Luisterboeken, voldoende ruimte onderling en goed moe maken tijdens pauzes (voetbal mee en rennen op de speelweide, ver van auto’s).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*