Autokunst door Marcel Bastiaans

Een tijdje geleden was ik voor Avanti op bezoek bij schilder Marcel Bastiaans. Hij illustreerde vroeger veel voor Autovisie en bleek zelfs auto’s te hebben ontworpen. Ik interviewde hem in zijn atelier, hier een kleine bloemlezing van het artikel:

Marcel Bastiaans-interview

Soms liggen autodesign en kunst dicht tegen elkaar aan. Het bleek onlangs toen ik schilder Marcel Bastiaans interviewde die ooit begon met zeer nauwkeurig nagetekende automodellen. Inmiddels schildert hij totaal anders, in een zeer herkenbare, kleurrijke stijl met veel lijnen en blokken. Emotioneel realisme, zo noemt hij dat. Maar auto’s vormen nog steeds een rode draad in zijn leven – hij rijdt een Porsche 911 die hij koestert – en dus ook zijn kunst.

Marcel Bastiaans-boten

Zijn schilderijen zijn opgebouwd uit wel dertig lagen verf en zijn vaak, heel speels, voorzien van bladgoud. In zijn atelier bovenin een oud nonnenklooster in Oirschot vertelde hij me dat hij jarenlang de vaste illustrator was van een bekend automagazine en dat dit de springplank voor zijn carrière betekende. Marcel: “Tegenwoordig gaat alles bij tijdschriften met photoshop, maar ik deed het nog echt met tekeningen. Zonder dat ik het wist, hielden bedrijven mijn werk in de gaten. En speelden in op mijn ideeën. Zo gingen er allerlei balletjes rollen.”

Marcel Bastiaans

Marcel kreeg niet alleen teken- en schilderopdrachten , maar kwam terecht op de afdelingen design van de verschillende automerken en hun toeleveranciers. Zodoende ontwierp hij allerlei onderdelen voor bijvoorbeeld Mini en BMW, maar ook voor Citroën waarvoor hij zelfs een hele auto ontwierp, de XM Cabriolet die overigens nooit op de markt is gekomen en een speciale versie van de Peugeot 607.

Marcel Bastiaans-interview1

Echt doorgaan in autodesign wilde Marcel echter niet. Hij zegt stellig: “Ik vind schilderen gewoon net iets leuker. Bij het schilderen hoef je geen rekening te houden met ergonomie, esthetica en functionaliteit, laat staan veiligheidseisen waaraan de auto’s van nu moeten voldoen.” Op verzoek schildert Marcel nog steeds portretten van auto’s, bijvoorbeeld voor eigenaren van klassiekers, die hun oude Ferrari’s, Maserati’s en Porsches op het witte doek willen laten vereeuwigen. Maar de vraag naar andersoortige autoschilderijen wordt steeds groter, zo merkt Marcel op. Daarop speelt hij momenteel in door een serie te schilderen over de toppers van Pebble Beach. Voor de niet kenners: Pebble Beach Concours d’Elegance is een Amerikaanse autoshow die sinds 1950 wordt gehouden in het gelijknamige Californische plaatsje. Het evenement focust op klassieke auto’s en ieder jaar staat een specifiek merk in de spotlights. Er is een wedstrijd, een veiling, een klassieke autotocht en een automotive-kunst tentoonstelling.

Marcel Bastiaans2

Marcel hoopt zijn serie over de toppers er volgend jaar augustus te exposeren. “De serie is begonnen als een experiment,”vertelt hij. “Ik vroeg me af hoe ik auto’s zou schilderen als ik ze schilder op de manier waarop ik nu schilder. Niet direct herkenbaar als een auto, maar meer abstract. Zo heb ik bijvoorbeeld een Alfa 8C 2900B ‘Le Mans’ van bovenaf geschilderd. Ik ben nu drie van dit soort schilderijen tegelijk aan het maken, ik probeer te schilderen wat de autoziel raakt. De emotie van de auto te vatten in kloddertjes en kwakjes. En blijkbaar raakt het een snaar, want mensen vragen me zelfs wel eens of ik soms in een auto geboren ben.”
Kijk voor een impressie van Marcels werk via deze link. De (kleur)foto’s zijn van Sytse Dijkstra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*