Zakenauto’s getest (deel 5)

Carwoman’s Zakenauto Top 6In de afgelopen tijd reed ik veel auto’s waarin het goed toeven is tijdens lange ritten. En die dus veel als leasebak worden gekozen. Wat is mijn favoriet en waarom?

Kandidaat 5: Lexus IS 220d

lexusis.jpg

Interieur:

Het dashboard heeft indrukwekkend veel knoppen. Grote knoppen. Met grote letters. Is dit gemaakt voor slechtzienden ofzo? Wat is er mis met symbolen? Er staat nog net geen TOETER midden op het stuur geschreven.
De bekleding van de gereden uitvoering vind ik veel te glad. Waarom zou je een soort satijn op je autostoelen willen? Een satijnen blouse is mooi, maar niet een satijnen autostoel. Als je er een vlek op maakt, krijg je het er van je levensdagen niet meer uit. Maargoed, dat is een kwestie van een andere stof of leer kiezen. Nog meer te zeuren? Ja (sorry Lexus). De rugleuning van de stoelen vind ik veel te plat. In elke bocht vlieg ik naar links en rechts. Kan ook met mijn bescheiden afmetingen of met dat ‘satijn’ te maken hebben.
Het leer om het stuur vind ik ook niet echt mooi. Het ziet er een beetje goedkoop uit, een soort Aldi-leer eigenlijk ;-))
Wel erg fijn: de keyless entry. Zou standaard moeten zijn in dit segment.

Rijden:

Aan het schakelen moet je even aan wennen in deze auto. De verhoudingen in overbrenging lijken een beetje ‘off’: ik rijd constant één versnelling lager dan ik gewend ben. Bij 120 km/h in z’n ‘zes’ draait de motor zo weinig toeren dat ik maar gauw terug naar ‘vijf’ ga. Ook hoor je de versnellingsbak erg goed bij het verwisselen van de verzetten. Puntje van ‘jammer’ dus.

Maar nu komt het: ik ben dol op achterwielaandrijving en laat dat in dit geval nu helemaal fijn aanvoelen! Bij elk ‘teentje’ gas schiet je naar voren en de wagen heeft lekker veel grip ook in snelle bochten. Sturen gaat easy en de dieselmotor is behoorlijk stil, maar ik hoor wel wat rijwind- en aandrijfgeluiden als ik wat meer tempo maak. Soit, want de auto voelt lekker stevig en solide, haast stug. Ik houd daar zelf erg van, maar kopers die meer gericht zijn op comfort knappen er misschien op af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*