Top 3: De mooiste kleintjes uit Azië

Vrouw-Auto-nieuwSommige auto’s – ik had het er al eerder over – komen het beste tot hun recht met een vrouw achter het stuur. Vandaag heb ik het over de kleintjes, de bonbonnetjes, de snelwegsnaaiertjes, de b-weg bommetjes, ja, de (excusez) truttenschuddertjes. Er is een hele batterij aan leuks op de markt, dus ik heb ze opgedeeld per land van herkomst. En dus meerdere Top 3’tjes gemaakt. Vandaag mijn favoriete Aziatische drietal:

1. Toyota iQ
Sinds ik dit guppie als concept spotte op de autosalon van Tokyo, ben ik er weg van. En ik vond het erg leuk dat het uiteindelijke product precies op de concept lijkt.

Toyota-iQ

Ondanks zijn zeer bescheiden afmetingen is dit een stoer autootje. Wat mij betreft komt het omdat zijn wielen ver op de uithoeken geplaatst zijn en de wielkasten extreem uitgeklopt. Volgens mij zijn de wielen ook wat groter dan de standaard-maat voor kleine auto’s.

Toyota-iQ-int

Het interieur is ook kek met die driehoekvorm, al had de uitvoering van de instrumenten iets vooruitstrevender mogen zijn (zoals Mini destijds). Je zit er lekker in en ook tijdens het rijden heb je niet het idee dat je in een kleintje zit. Mocht je met z’n drieen zijn; een kind past nog wel op de ‘achterbank’, maar volwassenen wil je het eigenlijk niet aandoen. Dus: als ik een klein autootje zou kopen, zou dit ‘m worden. Liefst op elektra. Go Toyota!

Toyota-iQ-rijdend

De vanafprijs van de iQ is 12.990, voor de driecilinder met 68 pk. Kleed je hem meer aan dan kan de prijs oplopen tot 21.050 euro.

2. Suzuki Swift
Helemaal nieuw is dit snelwegsnoepje niet – Suzuki heeft nu de Splash als nieuwste kleintje – maar omdat dit mijn persoonlijke top 3 is, wil ik deze mop uit modeljaar 2006 toch noemen.

Suzuki-Swift-rijdend

Lange tijd was dit namelijk mijn favoriet. Dit laatste model lijkt, volgens velen, op de Mini. Sommige noemen hem zelfs ‘the poor mans Mini’. Ik vind de gelijkenis eigenlijk wel meevallen, vooral als je ze naast elkaar ziet. De Swift is qua design zeer vlot en kek en hij is er ook in supersnelle versie.

Suzuki Swift -int

Als ik deze Jap zou kopen, zou het waarschijnlijk een witte met zwarte racestrepen over de neus worden. Cool! Gegeven het feit dat dit geen nieuwe auto is, blijft het interieur redelijk. Het ziet er in elk geval niet verouderd uit, eerder degelijk. Kies je een snelle versie, dan zijn er allerlei kleurtjes in de bekleding mogelijk. Al zou ik het gewoon bij zwart houden.

Suzuki Swift-opzij

De basisprijs is 10.999 euro voor de 1.3, 92 pk sterke driedeurs, maar de sport-versie met 1.6 motor met 125 pk kost ruim 20.000 euro.

3. Mazda 2
Echt opvallend is deze kleine niet. Maar bekijk je hem wat beter, dan zie je veel interessants in zijn ‘lijfje’. Mooie ronde lijnen worden afgewisseld met dat vleugje ‘snelle vouwen’, alsof hij spieren heeft.

Mazda-2-opzij

Rijden deed hij ook heel pittig, in vergelijking met zijn voorganger is hij 100 kg lichter geworden en dat voel je. Hij laat zich heel strak in de bochten leggen en ook achterin kun je prima zitten. De pook is heel hoog geplaatst en dat ligt prima in je hand. Het interieur had van mij veel uitdagender gemogen, hier heeft men bij Mazda wel wat puntjes laten liggen, vind ik.

Mazda-2-int

In de basisuitvoering kost dit rakkertje in driedeursuitvoering 13.195 en dan heb je een 1.3 liter motor die 85 pk levert. Er is bijvoorbeeld ook een GT-M versie met 1.5 liter motor die 103 pk op het asfalt brengt. Die kost 19.295.

Mazda-2-voor

Tot zover. Volgende keer mijn Top 3 in de categorie ‘kleintjes’ uit andere werelddelen.

5 Comments on “Top 3: De mooiste kleintjes uit Azië

  1. Ik vind de prijs van de iQ in topuitvoering nogal heftig… Wel een leuke auto, maar ik zou zelf uit dit lijstje het topmodel van de Mazda 2 kiezen. Veel bruikbaarder, en ziet er in een kek kleurtje en met leuke velgen ook heel goed uit.

  2. viola er zitten 15 inch wielen onder de IQ, neem je de duurste uitvoering (1.3 Dynamic) dan zit er zelfs standaard 16 inch onder…

    in vergelijking onder een fiat panda zitten standaard 13 inch en onder de toyota aygo zit 14 inch…

    als toyota medewerkster kan ik natuurlijk niets anders zeggen dan de IQ een leuk ‘bommetje’ is, vooral die 1.3… (maar 820kg en 100 pk!) hij wordt wel erg prijzig voor een kleine wagen (1.3 is vanaf 18.000,-). Toyota heeft de IQ overigens zo gemaakt dat de passiersstoel voor verder naar voren kan dan de bestuurdersstoel. Dus achter de passiersstoel kan een volwassene zitten.. (je moet het in het echt uitproberen)… het houdt natuurlijk niet over…

    ik ben helemaal met je eens dat de swift ook een leuke wagen is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*