Grijs populair in de automode

Nog op zoek naar een modieuze nieuwe gadget in de vorm van een auto? Tien tegen een dat je een zilvergrijze kiest. Voor het negende achtereenvolgende jaar is de ‘kleur’ grijs namelijk de populairste autokleur op de markt. In Europa is licht zilver tot donker zilver goed voor 35% van de stemmen, gevolgd door zwart met 22%.

Alfa grijs

Een gedeelde derde plaats kregen de kleuren blauw en wit met ieder 13% van de stemmen. Rood scoorde 9%, naturelle kleuren 5%, groen 2% en andere ‘niche’ kleuren 1%.

8c-paris

Uit dit jaarlijkse onderzoek van kleurenproducent PPG bleek verder dat ook in de USA en in Azie zilver de meest populaire kleur is. Een verklaring werd gegeven door de directeur van de kleurfabrikant: “Wat grijs in deze populariteitspoll heeft geholpen is het feit dat grijs allang niet meer gewoon grijs is. Er zijn vele innovatieve effecten waardoor zilver echt gaat glimmen. Bovendien doet grijs het goed samen met de hedendaagse getinte metallic texturen. De diversiteit van zilver, van subtiele variaties tot meer-dimensionele metaaleffecten werkt ook gewoon goed op een groot aantal automodellen.”

8c-frankfurt

Ik kan de man geen ongelijk geven. Bekijk het maar eens vanuit modieus opzicht: een grijze auto staat altijd, wat voor kleur je ook draagt. (Geldt overigens ook voor zwart en wit). Ook staat grijs bij alle stijlen in outfits. Bij een basic-look met spijkerbroek, t-shirt, laarzen of gympen bijvoorbeeld, maar ook bij een dressy jurkje en hoge hakken. Een rode auto, zoals ik heb, maakt de keuze als je voor je kledingkast staat daarentegen iets beperkter. Rood is een sportieve kleur en dus vind ik mijn auto altijd beter staan als ik een sportieve outfit draag dan als ik voor iets klassieks kies. 

8c-a'dam

Dan nog iets: een grijze auto staat ook bij elke haarkleur. Brunettes, blondes en donkerharigen, ja zelfs roodharigen staan uitstekend in/bij een auto in zilvermetaalkleur.

haarkleuren

Maar stel je eens een roodharige in een rode auto voor… Dat vloekt… Of een roodharige in een oranje auto, yuk…  Overigens werkt dat met die haarkleuren vooral negatief uit voor roodharigen, merk ik. Wat jullie?

8c-geneve1

(Met dank aan Noël van Wilgenburg voor de showfoto’s van de 8C).

Dus, ja, hoewel het er op het asfalt allemaal niet spannender op wordt, begrijp ik dit wel.  Het wordt zilver dit najaar…

12 Comments on “Grijs populair in de automode

 1. Ik ‘erger’ mij er ook nogal aan hoe saai en voorspelbaar de gemiddelde automobilist zijn kleur kiest. Zeker wanneer ik in mijn rode bolide rond rij. Moet je eens vergelijken met Italië…

  Zwart/grijs, ik heb het wel gehad met die kleuren.

 2. Ik ben gek op mooie roodharige dames. Rode auto’s vind ik 9 van de 10 keer niet geweldig…. Aha! 🙂

  Overigens, over voorspelbaar: Moet je tijdens de Oldtimer Grand Prix eens naar het veld van de Ferrari club kijken. Wat een fantasieloos volkje moet dat zijn zeg, Ferrari-rijders.

 3. @KR: rood soms? 😆 Maar dat is ook wel te verwachten toch? Als mijn Alfa daar in geel had gestaan, had ik ‘m waarschijnlijk ook niet gekocht. Grijs vind ik wel mooi bij de GT. En zwart ook.

 4. @ Viola: nou is geel ook echt een kleur die op de meeste auto’s afgrijselijk is (naar mijn mening), dus ik begrijp je wat dat betreft volkomen. Op veel Ferrari’s vind ik geel echter wel passen.

  @ PieterA: ik wil ze niet allemaal over 1 kam scheren. Gelukkig zijn er ook Ferrari-eigenaren die wel een andere kleur durfden te kiezen. Blauw metallic, zwart of geel dus, maar soms ook een donkergroen metallic exemplaar zijn echt welkome afwisselingen in ‘de rode zee’.

 5. @KR: mwah, zo’n kanariepietje… Ik had ooit een gele Megane Coupe. Stond best geinig. Maar een gele Alfa… nee… het ligt gewoon heel erg aan het model. Grijs, wit en zwart zijn daarentegen kleuren die veel modellen wel ‘staan’, vind ik.

 6. Sorry, maar als megane coupe (cabrio)-freak weet ik dat geel niet een ‘top’-kleurtje was/is. Grijs (zwart en wit?) daarentegen des te meer. Klopt dus Viola.

 7. @KR : ik denk dat er niemand zal klagen.

  Ha en ik heb net mijn rode GTV ingeruild voor een grijze 145.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*