Toekomstige hit: de bloemenband

Bandenmerk Vredestein onderzoekt het gebruik van latex van paardenbloemen voor de productie van autobanden. Volgens de bandenfabrikant is het mogelijk om een dergelijke band binnen 10 jaar op de markt te brengen.

Vredestein heeft het initiatief voor het onderzoek genomen vanwege het wereldwijd gebrek aan natuurrubber, aldus Nico Gevers van Vredestein: “Met name in China en India wordt zoveel extra natuurrubber gebruikt dat er op de markt te weinig aanwezig is. Een nieuw soort natuurrubber en dan ook nog uit Europa zou de uitkomst zijn.”

Vredestein gaat nu bekijken of het de latex uit paardenbloemen kan gebruiken voor de voor de productie. Probleem is wel dat voor de paardenbloemen enorme kweekvelden moeten worden aangelegd. Volgens Vredestein zou dat een kostbare zaak worden. Ik denk dan: als we met z’n allen wat minder vlees eten, dan is er meer grond beschikbaar voor de bloemen. De bloem zal nog wel genetisch moeten worden aangepast zodat er per plantje meer latex-opbrengst is. De effictiviteit van de band is al getest: hij schijnt zelfs beter te presteren dan de normale (zomer)banden. (Zie EenVandaag van 20 februari bij Uitzendinggemist).

Het onderzoek bevindt zich nog in de opstartfase. Of de banden ook naar bloemen ruiken kon de bandenfabrikant niet zeggen…. 😉

2 Comments on “Toekomstige hit: de bloemenband

    • Ja, dat had ik nou ook toen ik het onderwerp bij EenVandaag langs zag komen. Erg leuk. Jammer dat de ontwikkeling nog zo lang moet duren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*