Tips voor de Autobahn

Ben je zoals veel Nederlanders, dan vertrek je per auto naar je vakantieadres. Daarbij doorkruisen we Duitsland vaak, of misschien is het wel je bestemming. Rijden op de Autobahn vind ik altijd een genot, tenminste als er niet al teveel Nederlanders op de weg zijn… :-)) Hier drie tips voor een goed gebruik van de heerlijkste snelwegen van Europa:

1. RECHTS RIJDEN!! Als een Duitser het gele kenteken en de letters NL op een auto ziet, zucht hij al. Want NL staat voor de Duitse automobilist voor ‘Nur Links’. Nederlanders hebben namelijk de AKELIGE gewoonte om – met of zonder sleurhut – HINDERLIJK LANG links te hangen. Liefst met een tempootje van ongeveer 110 km/h. Prima vakantietempo natuurlijk, maar doe het lekker RECHTS en laat de Mercedessen, BMW’s, Audi’s en Porsche’s lekker voorbij razen. (Overigens is de max. snelheid op veel plaatsen in Duitsland tegenwoordig 130, tenzij borden anders aangeven.)

autobahn.jpg

2. Niet op zaterdag. Door de vakantiespreiding is in de zomermaanden juli en augustus iedere zaterdag ‘zwarte zaterdag’. Omdat het wegennet in West Duitsland door de kosten van de wederopbouw van oost Duitsland de afgelopen jaren op z’n gat lag, zijn er nu op veel plaatsen wegwerkzaamheden. Kijk vooral uit op de A1 Keulen – Dortmund – Bremen – Hamburg en op de A7 Wurzburg – Kassel waar op bijna 20 plaatsen werkzaamheden gaande zijn. De actuele situatie vind je via deze link.

autobahn-nacht2.jpg

3. Pauze. Om de paar uur is het tijd voor een plas- en consumptie-pauze. Er is een behoorlijke concurrentiestrijd gaande tussen de wegrestaurants in Duitsland: wie is de beste? In Duitsland vind je ongeveer 700 horeca-gelegenheden langs de Autobahnen en vooral de Marche-restaurants hebben goed voer. Een vestiging van deze keten bij Berlijn werd onlangs uitgeroepen tot de beste van Europa. Weg met die kleffe, zelfgesmeerde broodjes kaas dus![Bron: AD]

2 Comments on “Tips voor de Autobahn

  1. Kan ik nog n paar aan toevoegen.

    Mocht je willen inhalen, hou de spiegels erg goed in de gaten. De gemiddelde nederlander onderschat het belang van spiegelkijken enorm, valt me vaak op. In Duitsland kan dat echter je leven kosten, aangezien je op bepaalde plekken mensen ziet rijden met 200+.

    En mocht je zelf harder rijden (zoals ik), kijk dan ver vooruit, laat je niet verrassen door inhalende vrachtwagens of auto’s met caravan, maar neem op tijd gas terug!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*