Balkenende: WAKKER WORDEN!!

Gisteren heb ik voor het eerst in een auto op bio-ethanol gereden, in de Ford C-Max om precies te zijn. En het is ongelofelijk maar waar: je merkt absoluut geen verschil met rijden op benzine of diesel terwijl de auto veel minder schadelijk is voor het milieu. Dat maakt me boos. Waarom? Omdat onwetenden de auto-industrie aldoor verwijten dat zij vervuilende producten maken, terwijl diezelfde automakers juist helemaal klaar zijn voor ‘schoner rijden’. Merken als Ford, Volvo, Volkswagen en Fiat hebben alláng modellen in hun gamma die uitgerust zijn met bijzondere motoren die evengoed en zelfs beter presteren maar veel minder CO2 uitstoten. Maar wat doet de politiek om de verkoop van die auto’s te stimuleren? Niets! Nederland hobbelt in Europees opzicht zelfs achteraan als het gaat om dit onderwerp.

bioethanol.jpg

Er zijn hier bijvoorbeeld maar drie pompen waar je bio-ethanol – een alcoholmengsel dat wordt gewonnen uit gewassen als suikerriet, maïs en houtresten – kunt tanken. En dus kopen wij, de consument, deze auto’s niet. Logisch, want woon je in Amsterdam, dan rijd je niet even naar Rotterdam of Beesd om te tanken. En dus gebeurt er niets als het gaat om het terugdringen van de vervuiling door auto’s.

fordflexifuel.jpg

In Zweden is men al jarenlang veel bewuster bezig. Daar vervangt men bijvoorbeeld alle overheids-wagens en bussen door ‘schone’. Je kunt er bij de meeste pompen bio-ethanol tanken en je mag met een Flexifuel-voertuig in veel grote steden zoals Stockholm gratis parkeren. Bovendien wordt er geen belasting op schone brandstof geheven en krijg je subsidie bij de aanschaf waardoor je goedkoper rijdt. Meneer Balkenende, wakker worden! Dit kan ook in Nederland! Bij Ford gaat men in elk geval een stapje verder. Algemeen directeur Hans Schep vertelde me dat zij hun Focus met 1.8 benzinemotor die ook op Flexifuel kan rijden nu €1000 euro goedkoper hebben gemaakt dan de ‘gewone’ 1.6 benzinemotor. Je krijgt dus meer vermogen, bent lief voor het milieu en goedkoper uit. Duimen omhoog voor Ford!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*