Kijk en vergelijk? Audi R8 – Porsche 911

Sinds ik me wat serieuzer met de autojournalistiek ben gaan bezighouden, valt het me steeds meer op dat mannen graag zaken met elkaar vergelijken. Vrouwen bijvoorbeeld: die heeft grote borsten, die kleine. Zij heeft een lekkere kont, die is wat minder. Die heeft lange benen, die korte etc. Bij auto’s gaat dat net zo. In de autobladen laten ze in ieder nummer wel ‘hete hatches’, sportwagens, MPV’s, SUV’s en wat dies al meer zij op elkaar los om behalve allerlei technische details ook uiterlijkheden langs hun meetlat te leggen. Vaak ook nog in het kader van: objectiviteit. Dat laatste lokt bij mij altijd lachsalvo’s uit. Want volgens mij bestaat objectiviteit niet. Niemand is objectief, iedereen is in meerdere of mindere mate gekleurd door ofwel verleden ofwel ervaringen ofwel gevoeligheid voor de mening van anderen en allerlei combinaties hiervan. Hoe kun je nu totaal verschillende merken en totaal verschillende auto’s – ook al vallen ze bijvoorbeeld in dezelfde prijsklasse of ‘categorie’ – in hemelsnaam met elkaar vergelijken? Iedere auto geeft mij een totaal andere beleving en gevoel. (Geldt ook voor mannen trouwens ;-))

audi-r8voor.jpg

Hieraan moest ik vandaag weer denken toen ik Audi’s R8 ophaalde (foto’s volgen) voor een paar dagen rijden. Toen de auto een paar maanden geleden in Las Vegas gelanceerd werd, vroeg ik een van de automannen hoe het was geweest, waarop hij zei: “Hij haalt het niet bij de Porsche 911″. Meteen die vergelijking dus, terwijl ik dan eerder dingen zou zeggen als: ‘De R8 voelt als een kermis-attractie: je wilt erin en komt er dronken uit” Ofzoiets.

porsche-911.jpg

Maar nee, bij de mannen bestaat het referentiekader uit de andere auto’s. Misschien is het ook een beetje beroepsdeformatie in het autojournaille, kan. In elk geval zie ik nu overal artikelen opduiken over hoeveel bekijks de R8 heeft. Kweenie, maar ik heb geen verschil gemerkt in bekijks als toen ik met de Porsche Cayman rondreed. Allebei zijn het relatief nieuwe sportwagens, dus allicht kijken mensen. In mijn geval volgt er dan bij het zien van mij achter het stuur ook nog een schrikreactie: oeps, een vrouw achter het stuur. Veelal gevolgd door een frons, soms van jaloezie, soms door gedachten als ‘waarvan heeft ze die betaald, zeker een dure callgirl of rijke vent’. Maargoed, de Porsche 911 en de Audi R8 staan bij mij voor twee totaal verschillende belevingswerelden. De stijlvolle Stuttgarter als icoon die zijn status de afgelopen jaren met glans heeft verdiend. En de frivole nieuwkomer uit Ingolstadt die zich qua populariteit nog moet bewijzen. Ik zou haast zeggen: houd je van klassiek dan ga je voor Porsche. En houd je van heet-van-de-naald dan ga je voor de Audi. Wat mij betreft: ik kan klassiek op z’n tijd zeer waarderen. Maar het moet wel aangevuld worden door vers bloed, want dat houdt me wakker. En dat zullen de makers uit Stuttgart zich ook realiseren met de komst van het Audi-beest. En hun eigen auto’s weer ‘aanscherpen’. Dus dat vergelijken heeft z’n nut: namelijk dat iedereen weer lekker subjecief wakker is.

audi-r8.jpg

De rij-indruk van de R8 volgt als ik weer nuchter ben… ;-))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*