Speciaaaale autogordels

Vrouw-auto-liefdeDit berichtje deed mij in 😆 uitbarsten! Daarvan wil ik meer ontvangen. Er schijnt in Tilburg een evenement plaats te vinden dat Autosalon Tilburg heet. Het is een driedaags cultureel festival, waarbij de haat-liefde verhouding tussen mens en auto belicht wordt. AutoSalon Tilburg vindt plaats 20, 21 en 22 November op verschillende locaties in Tilburg. De hoofdlocatie van het evenement zal de parkeergarage van het Pieter Vreedeplein zijn.

tilburg

Nu hebben de organisatoren een ludiek grapje bedacht; een kunstenaar, Federico D’Orazio, heeft hiervoor namelijk een t-shirt ontworpen met geintegreerde autogordel. Lees even mee: bij een flitscontrole kan de drager van het shirt doorrijden zonder een bekeuring te krijgen. Het ontwerp van het shirt is zo gemaakt dat rijden met gordel ‘overbodig’ wordt. Door een vernuftig design kan de bestuurder of bijrijder zijn of haar eigen verantwoording weer nemen, wat betreft het dragen van een veiligheidsgordel.
‘Made in Italy’ (zoals dit design heet) is een ontwerp van de Italiaanse kunstenaar Federico D’Orazio. Federico wil op deze manier aandacht schenken aan de overmatige regelgeving op het gebied van autorijden in Nederland, maar ook aan regelgeving in het algemeen. Met ‘Made in Italy’ laat Federico zien hoe men in Italië creatief omgaat met overdadige regelgeving. ‘Made in Italy’ wordt op 21 november gepresenteerd tijdens AutoSalon Tilburg. Vanaf die datum is het shirt te koop via deze website.

autogordels

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet zoveel moeite heb met autogordels. Ja, ik vergeet ze wel eens, maar kom daar meestal na een paar honderd meter rijden wel achter. Niet omdat mijn auto begint te piepen en blazen – dat doen Alfa’s niet als je je gordel vergeet – maar omdat ik dan zelf minder prettig zit; ik hou wel van een lekkere hug 😉 Maar voor iedereen die bij een aanrijding lekker met die kop door de voorruit wil: be my guest! Ik vond het in elk geval wel een hilarisch grapje.

5 Comments on “Speciaaaale autogordels

  1. Die T-shirts werden al gemaakt door slimme zakenlieden toen in de jaren ’80 (geloof ik) in Italië de ‘gordelplicht’ van kracht werd. Niet heel origineel van die kunstenaar dus…

  2. In Nederland kijken politiemensen vaak naar het stukje autogordel wat van je schouder naar de houder in de B-steun loopt. Dat kun je mooi zien als je achter iemand rijdt. En daar helpt zo’n shirt niks bij.
    Daarnaast is het natuurlijk wel geinig om te zien dat een Italiaan ons hier uit komt leggen hoe we met regels in het verkeer om moeten gaan, en dan een item als het dragen van de gordel aandraagt. Tuuuurlijk. Dat is duidelijk het meest nutteloze, overgewaardeerde, verplichte veiligheidsmaatregel voor iedereen in een auto. Of is het nou de beste veiligheidsuitvinding ooit… nog net boven de kreukelzone… ik weet het niet… ik twijfel…

  3. @MDA: je kan natuurlijk ook je autogordel gewoon achter je rug langs laten lopen om een boete te vermijden.

    Wat het dragen van gordels betreft: Mensen denken vaak dat het achterin minder van belang is om ze te dragen, maar dat is zeer zeker niet waar. Als de persoon achterin geen gordel draagt bij een aanrijding, dan is de persoon op de stoel daarvoor helemaal zuur, de stoel houdt namelijk nauwelijks iets tegen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*