Rondje Arc de Triomphe

Onlangs reed ik in een rode Audi A1 naar de Salon d’Automobiles 2010 in Parijs en de navi vond dat ik in de spits toch gezellig door de stad moest rijden. Geeft niks, een vleugje touristische route is best leuk op z’n tijd, en aldus reed ik zowel langs de Eiffeltoren als dat ik de rotonde ‘deed’ bij de Arc de Triomphe.

arc de triomphe

Daar kreeg ik een onbedaarlijke lachbui, want ik was even vergeten hoe de Fransen omgaan met rotondes. Of eigenlijk: het verkeer in het algemeen. Aldaar bij de Arc geen streep op de weg te bekennen dus iedereen rijdt – al toeterend en gebarend – dwars door elkaar heen. Ik wilde de Audi, die overigens uitstekend rijdt, natuurlijk heel houden, dus na een paar rondjes waarbij ik er niet af kon, stopte ik maar even. Dat kon ook niet anders, want dwars voor me stopte een andere chauffeur die de A1 uitgebreid bekeek en zijn duim opstak. Hij maakte ook allerlei gebaren (handen met vingers vooruit boven de ogen wapperend) waaruit ik opmaakte dat hem de ledjes rond de koplampen bevielen. Wimpers, ja, wimpers 🙂

Op deze rotonde komen iets van twaalf tamelijk brede straten, waaronder de Champs Elysees, uit. Dus hoe je dit beest het beste kunt nemen? Wie het weet mag het zeggen. Ik houd het erop dat het in Parijs vooral handig is als je een oude auto rijdt en je humor en geduld bewaard. Vriendelijk zwaaien af en toe helpt ook, heb ik gemerkt. 🙂

5 Comments on “Rondje Arc de Triomphe

 1. Jaaaaa, da’s een uitdaging!
  Reed er de eerste week na het behalen van m’n rijbewijs met een Mercedes 500 SEL met lange aanhanger er achter.
  Is inmiddels zo’n 22 jaar geleden!

 2. Nee, ik heb een heel slecht (of selectief?) geheugen 😉
  Italië is ook leuk als je nog niet zo heel lang je rijbewijs hebt. Moest samen met een nichtje van me twee super kale Renaults naar Ancona brengen. Met super kaal bedoel ik: Geen verstelbare rugleuning. Geen rechter zonneklep. Geen rechter buitenspiegel. Geen enkele accessoire dus. En geen fatsoenlijke benzine. In de Alpen gingen de motoren dus pingelen als een gek en werden we -bergop- ingehaald door vrachtwagens!
  In de steden in Italië moest je even opnieuw leren rijden. Voorrang krijg je niet, dat neem je. En de claxon is daar een aan slijtage onderhevig onderdeel…
  Geweldig land. Geweldig avontuur. Als ik de kans kreeg, zou ik ‘t zó overdoen.

 3. Goed verhaal KR. Voorrang krijg je in dat soort landen niet, dat neem je, haha, klopt. Ik ben te aardig voor dat soort verkeer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*