3 Gouden Tips: auto verkopen aan vrouwen

3 Gouden Tips: auto verkopen aan vrouwen.

De gemiddelde autoverkoper heeft een slechte naam bij vrouwen. De commentaren lopen uiteen van ‘Het zijn gladde slijmerds’ tot verontwaardigde ‘Hij negeerde me en sprak over mijn hoofd met mijn man’. Kortom: er kan nog steeds wat bijgeleerd worden als het gaat om het verkopen van een auto aan een vrouwelijke klant. Hier drie gouden tips.
© House of TXT

Car-Woman-BrigitteBardot

Allereerst het volgende: sociale vaardigheden staan met stip op nummer één bij het verkopen van auto’s aan vrouwen. Verkopers vergissen zich hier nog wel eens in, maar het rendement van een ‘mensen-mens’ in de verkoop blijkt vele malen hoger dan het rendement van een productspecialist. Het gaat niet om de order, maar om de klant. Dat geldt niet alleen bij de verkoop aan vrouwen overigens. Natuurlijk maakt de één van nature gewoon gemakkelijker en beter contact dan de ander. Maar er zijn wel een paar regels die met name van pas komen bij vrouwelijke clientèle.
Car-woman

TIP 1. Weg met de vooroordelen
Een vrouw benaderen op basis van voordelen of algemeenheden zoals: ‘vrouwen hebben geen verstand van auto’s’ en ‘vrouwen willen een kleine auto’ is geen goed idee. Ook afgaan op uiterlijk is zeer onverstandig. Jonge meid, zakelijk type, slonzig, of dure merkkleding? Het doet er allemaal niet toe. Wellicht is ze single, neemt zij zelfstandig beslissingen over grote aankopen of heeft ze net een erfenis gekregen. Of  heeft ze thuis de broek aan en weet ze wellicht meer van auto’s dan jij. Een open, vriendelijke en hulpvaardige houding is altijd goed. Komt er een dame de showroom in, laat haar dan een paar minuutjes rondkijken en stap vervolgens op haar af. “Kan ik u van dienst zijn?” is een goede openingsvraag. Wil ze rondkijken? Vraag of ze prijs stelt op een demonstratie of meer uitleg. Zegt ze ‘nee’, laat haar dan met rust, maar blijf wel op aanspreekafstand op haar gericht. Ga dus niet druk zitten doen met telefoontjes en/of collega’s. Maakt ze aanstalten om weg te gaan, loop dan nog even naar haar toe. Desnoods alleen om haar met een vriendelijk ‘Hopelijk tot ziens!’ uit te laten.

car-woman-cars

TIP 2. Demonstratie please!
Wil ze wel geholpen worden, vraag dan naar haar voorkeuren. Waarin rijdt ze nu , in welk model is ze eventueel geïnteresseerd en waarvoor zal ze de (nieuwe) auto het meest gebruiken? Woon-werk verkeer? Heeft ze kinderen of een hond die mee moet in de auto? Behandel haar als gelijke,  ook als je merkt dat ze  niet veel ervaring heeft met auto’s of autorijden. Want heus: de meeste vrouwen weten best wat ze wel en niet willen. Leg zaken in normale omgangstaal uit en strooi niet met technische begrippen. Blijf ook niet ratelen en push de verkoop niet. Neem de tijd, een druk-druk-druk attitude stoot af. Staat er een man bij, richt je dan tot beiden. Maak dus ook oogcontact met haar, richt je vragen ook aan haar. Je geeft daarmee aan dat haar stem belangrijk is. Breng je informatie op een natuurlijke manier, alsof je aan een goede vriendin of aan je zus verkoopt voor wie alleen het beste goed genoeg is.
Voor vrouwen is behalve de ‘look’ ook de ‘feel’ belangrijk. Nodig haar dus uit om de auto zelf te ervaren en om erin plaats te nemen. De auto aanraken, of aaien over de bekleding is een eerste teken van ‘verliefdheid’. Demonstreer handige snufjes. Gaat de achterklep gemakkelijk open? Zijn er ‘geheime’ opbergruimtes? Zit er een start/stop systeem op? Laat het zien! En biedt dus ook altijd een proefrit aan. Pak folders en onderstreep de zaken waarvan zij aangeeft dat ze belangrijk voor haar zijn zodat ze het thuis nog eens rustig na kan lezen.

car-woman-panne

TIP 3. Aftersales
Veel vrouwen klagen dat als de handtekening eenmaal is gezet, ze bij autobedrijven als een nummer behandeld worden. Zet dus ook na de verkoop die stap extra. Leg uit hoe het in jouw bedrijf werkt als je komt voor een beurt of reparatie en bij wie ze moet zijn. Stel de betreffende collega even aan haar voor zodat ze er een gezicht bij ziet. Een paar weken na de koop nabellen is ook attent.
Zie je haar later terug in de showroom als haar auto een beurt krijgt? Maak een praatje, vraag hoe de auto bevalt, vraag naar reacties van derden, biedt koffie of thee aan. NB: investeren in een goed koffieapparaat, prettig zitmeubilair, lectuur en aansluitpunten voor de laptop is een goed idee. Net als gratis vervangend vervoer. Blijf dus altijd servicegericht en attent en investeer in goed contact op de lange termijn. Onderschat bij het verkopen aan vrouwen vooral de mond-tot-mond reclame niet. Vrouwen delen veel met andere vrouwen: moeders, zussen, vriendinnen, kennissen. Laat jij een goede indruk bij haar achter, dan zal ze naar je doorverwijzen en dat is goed voor toekomstige bizz.

4 Comments on “3 Gouden Tips: auto verkopen aan vrouwen

 1. Ik denk dat wij mannen beter onze vrouw de auto
  laten kopen. Zij weten meer dan we beseffen !
  Wij mannen kijken naar de P.K.’s .
  Zij denken meer Praktisch en kunnen soms beter
  afpingelen. Ze verleiden of misleiden de verkoper
  en wij mannen trappen daar al 2000 jaar in !

 2. @Jan: zeker. Vrouwen zijn er nog gevoeliger voor. Ik denk omdat ze (vaak) niet direct de auto-interesse hebben en dus eerder zullen weglopen. Een man blijft wellicht – ondanks lousy service – toch om de auto zelf beter te bekijken. Maargoed, dat is spreken in algemeenheden. Ik laat me ook niet afschrikken door onhandige verkopers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*