Rijdend Rariteitenkabinet

Studio Job “Het liep helemaal uit de hand! Op het moment dat die zwarte dame in ons atelier stond spoot de inspiratie uit onze oren. Deze Land Rover moest en zou de wereld van Studio Job doorkruisen, haar eigen verleden oprakelen en meteen het meest exotische en tegenstrijdige continent Afrika meenemen op de freaky reis. Deze Land Rover werd een rijdend rariteitenkabinet. Het mysterieuse voertuig dat Doctor Snuggles altijd wilde hebben. Het is de auto van de Queen maar ook een troon van een stamhoofd en tegelijk een mechanische neushoorn, een freakshow. Een autonoom karikatuur voor de hoofdrol in de video van een beroemde popster… Als een kubistisch werk met verschillende perspectieven. Het is chaotisch en bizar zoals het leven. Het is zeker geen oefening uit het grote boek der vormgeving maar wel een rudimentair meesterstuk uit den hoge hoed – tevens controversiële pallet – van Studio Job. Een anti-held die zichzelf voorziet. Een dagboek en een spiegel.”

Defender-StudioJob1

Aan het woord is Job Smeets, de ontwerper/kunstenaar die in het afgelopen jaar vanwege het 65 jarig bestaan van het model, een Land Rover Defender onder handen mocht nemen. Het ontwerpen van een auto was voor hem een prestigieuze opdracht en dan betrof het ook nog een beroemd merk en een archetype auto zoals de Defender. “Een auto ontwerpen betekent dat je succesvol bent! Er zijn hiervan meerdere voorbeelden zoals de Ford van Marc Newson en de recente Renault van Rose Lovegrove. Bijna altijd worden het ‘concept cars’. Een stylingoefening op het hoogste niveau. De auto’s zien eruit alsof ze van Mars komen, hebben allerlei futuristische en praktische snufjes en high-end vernuftigheden waarbij het designteam van het betreffende merk de vingers kunnen aflikken….tenminste dat lijkt de bedoeling. Soms mooi, vaak prachtig maar altijd vol beloften!”

Defender-StudioJob2

Job zegt: “Toen Nynke (zijn partner en partner bij Studio Job) en ik met Land Rover praatten over het icoon van Land Rover, de Defender die nu overigens officieel bejaard wordt, was al het bovenstaande precies wat wij niet wilden. Het moest geen stijloefening zijn, geen mooimakerij, geen snufjes, geen toekomstmuziek. Wij wilden een JOB Land Rover die van hier en nu is. Een sculptuur van vandaag!”
Marc Bienemann, Algemeen Directeur Jaguar Land Rover BeNeLux zegt: “Ik ken Studio Job al heel lang en heb bewondering voor de manier waarop zij van een object een icoon kunnen maken. Omdat de Land Rover Defender dit jaar zijn 65everjaardag viert en de productie ervan binnenkort zal stoppen, was dit een perfecte gelegenheid om de Defender te laten vereeuwigen. We wilden daarbij geen grenzen stellen aan het ontwerp, omdat het om de impressie van de kunstenaar gaat. De enige voorwaarde was dat de Defender rijdbaar moest blijven. Het is nu echt een nieuw icoon geworden dat duidelijk een Studio Job stuk is, maar ook nog steeds onmiskenbaar een Land Rover Defender. Een waardig eerbetoon aan de Defender.”Ornament-Evoque

Studio Job maakte eerder dit jaar CAR, een exclusief ornament dat in beperkte oplage werd gemaakt en was geïnspireerd op het unieke ontwerp van de Range Rover Evoque. Job Smeets rijdt zelf in een witte Range Rover Evoque Coupé en ook na ‘Automobile – Land Rover by Studio Job’ zal de samenwerking tussen Land Rover en Studio Job verder gaan. In 2014 komt de Range Rover Evoque Limited Edition by Studio Job.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*