Rijden op zonne-energie: Krommenie heeft primeur

Krommenie, gemeente Zaanstad heeft een bijzondere primeur! Hier werd onlangs het startschot gegeven voor de realisatie van SolaRoad, de weg die zonlicht omzet in elektriciteit. In Krommenie komt in 2014 een stuk fietspad vol moderne elektronica en zonnecellen. Het wordt het eerste wegdek ter wereld dat zonne-energie gaat opwekken. Energie die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld verkeerslichten, huishoudens en in de toekomst voor oplaadpunten van elektrische auto’s. Een wereldprimeur, in ons land!

solar road-tekening

De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kWh per vierkante meter per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit. Het potentieel om op deze manier elektriciteit op te wekken is groot, het totale Nederlandse wegennet omvat ongeveer 137.000 kilometer.

SolaRoad is een initiatief van TNO, provincie Noord Holland, Ooms Civiel en Imtech. Vandaag werd door deze vier partijen, op het fietspad, de samenwerkingsovereenkomst getekend die de ontwikkeling van SolaRoad mogelijk maakt. Het startschot van dit unieke zonnefietspad werd gegeven door gedeputeerde Elisabeth Post. Dat gebeurde op twee speciaal hiervoor uitgeruste energiefietsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*