Autorijden weer duurder. Hoe erg moet het worden voordat…?

Ik plaats dit berichtje even door. Wanneer gaan we onze regering ontslaan? Dit roept GVD om actie!

Brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging zijn boos over de lastenverzwaringen voor automobilisten door de afspraken in het nieuwe begrotingsakkoord. “De lasten voor automobilisten gaan al met een miljard euro omhoog. Daar komt nu nog eens 200 miljoen bij. Een heel verkeerde maatregel, slecht voor het consumentenvertrouwen en slecht voor de autobranche”, zei Bovag-directeur Koos Burgman gisteravond tegenover BNR Nieuwsradio. “De verbetering die we voor 2014 verwachtten, is eigenlijk nu al in de kiem gesmoord.”

autorijden1

“De prognose voor 2014 van 400.000 auto’s kan zo de prullenbak in”, zegt Harald Bresser, woordvoerder van RAI Vereniging. “We hebben de bpm-verhoging ook niet aan zien komen. Accijnsverhoging, bpm, mrb: de overheid heeft uiteindelijk alles maar gepakt.”

autorijden

Update 12 oktober 09:06: ‘dit is onaccetabel’
Als een duveltje uit een doosje. Zo omschrijft Tom Huyskens, woordvoerder van Bovag, de verhoging van de bpm zoals die gisteravond in het begrotingsakkoord werd opgenomen. “Tijdens het interview dat Burgman aan BNR gaf, was nog niet duidelijk dat de bpm-verhoging van 2015 in zou gaan. De eerste reactie was dus: de verkopen zullen weer dalen. Hopelijk maakt de timing iets uit voor het beeld van volgend jaar, maar uiteindelijk zorgen ook de accijnsverhoging en het wegvallen van de mrb-compensatie voor terughoudendheid bij consumenten om een auto aan te schaffen”, aldus Huyskens.

autorijden2

De overheid toont zich weer eens onbetrouwbaar, vinden de brancheverenigingen. Huyskens: “We hadden immers de autofiscaliteiten tot en met 2015 afgesproken, met daarin een compensatie voor het wegvallen van de mrb op zeer zuinige auto’s. Ook de CO2-grenzen waren daarin vastgelegd. Aan beide wordt nu getornd, want de bpm-verhoging zal waarschijnlijk via het verhogen van de CO2-grenzen verlopen. En de mrb-compensatie, waarvan de vorm nog zou worden besproken, is afgeschaft. Deze maatregelen zijn onacceptabel.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*