Puntenrijbewijs

verkeer-3Vandaag in het kader van ‘Opvallend in het nieuws’ een paar zaken uit een onderzoek van Eileen.nl. Zij houden jaarlijks een onderzoek en daar komen vooral saaie, standaard dingen uit die we allemaal al wisten. Zoals: dat we ons ergeren aan andere automobilisten die bumperkleven, agressief rijgedrag vertonen, onnodig links rijden en geen richting aangeven en dat soort algemeen bekende zaken.
verkeer1

Een cijfer dat ik nog niet kende, is dat 15% van de automobilisten (aan dit onderzoek deden er 500 mee) wel eens zijn geconfronteerd met geweld in het verkeer. In de meeste gevallen werd daarbij zelfs de auto beschadigd, maar er werd ook verbaal geweld gebruikt, er werd gespuugd, gescholden en verbaal gedreigd. Ook opmerkelijk: 42% is voorstander van een puntenrijbewijs om de agressie in het verkeer in te dammen.

verkeer2

Toen ik even doordacht op dat puntenrijbewijs, bedacht ik me ook dat er dan ook punten toegekend moeten worden aan:
*Mensen die ver onder de maximale snelheid rijden en daarmee de verkeersveiligheid net zo erg ondermijnen als notoire hardrijders.
*Mensen die continue links blijven hangen terwijl ze noch vlot doorrijden, noch in bezit zijn van een auto waarmee dat kan. (Met name vrachtwagens).
*Mensen die continue met hun voet boven het rempedaal hangen en ‘m steeds – ongemerkt? – intrappen, ook als er helemaal niets aan de hand is. Of menen dat ze voordat ze een tunnel inrijden moeten remmen. What the f… bleep?
*Mensen die vergeten dat hun mistachterlicht of dat wissertje op hun achterruit nog aan staat.

Daar erger ik me namelijk aan! Overigens reageer ik mijn ergernis meestal af door tijdens het inhalen lief lachend – passief agressief dus, haha – naar deze mensen te zwaaien. Gek genoeg (of juist logisch?) zie ik dan meestal in mijn spiegels wel iets veranderen in hun rijgedrag. Blijven ze keurig rechts rijden, doen hun richtingaanwijzer/mistlamp uit, of houden op onnodig te remmen. Ja, ik zit op yoga. Peace on earth! 😉

6 Comments on “Puntenrijbewijs

 1. Dat wissertje op hun achterruit… Daar stoor ik me niet aan. Wel mistlampen voor en/of achter.
  Als daar punten voor gegeven worden, blijven er denk ik erg weinig ‘Kadett-rijders’ over op de weg 😉

 2. die onnodige remlichtjes zouden ook kunnen komen van mensen die met een korte tik op de rem hun cruise-control uitzetten. Ik ben dat meer dan eens tegengekomen.

 3. Weer zo’n flutonderzoek in de media
  en mij hebben ze niets gevraagd 😉

  Overigens is het wetsvoorstel tot invoering van de “recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten” (puntenstelsel) op 12 februari 2008 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 21 oktober 2008 zonder stemming aangenomen. De wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip… ❗

  http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/30324_wijziging_wegenverkeerswet

 4. Eerlijk gezged erger ik me niet zo vaak in het verkeer. 😀
  Eerder over achterlijke plannen zoals rekeningrijden (‘dom beprijzen’) en zo’n puntenrijbewijs, wat eigenlijk alleen maar bakken met geld kost (en ambtenaren of trendvolgers uit de WW houdt) 😕

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*