Parkeer ellende

parkerenMijn haren gaan altijd overeind staan als ik berichtjes lees over dat parkeren nog duurder wordt. Gemeentes schijnen in 2008 namelijk maar liefst 533 miljoen euro aan parkeergeld te hebben opgehaald. En als je dan kijkt naar de toestand van de wegen – bijvoorbeeld naar onderhoud en bereikbaarheid – dan is het huilen. Daar worden die miljoenen dus niet in gestoken.

vorstschade

Ik weet niet hoe het in andere gemeentes is, maar hier in Alkmaar liggen overal grote vorstschade-gaten in het asfalt. Bovendien liggen er enorm veel steentjes op het wegdek, dus krijg je extra steenslag op je lak en ruitschade. Daarbij is de aanleg van nieuwe wegen een drama. Het heeft bijvoorbeeld jaren geduurd voordat Heerhugowaard – een gemeente die enorm is gegroeid de afgelopen 20 jaar – betere en meer toegangswegen kreeg. En een bedrijventerrein als Beverkoog, bij St. Pancras, is slechts door een eenbaansweggetje toegankelijk. Terwijl daar veel verkeer heen moet, ook vrachtverkeer. Dus staan er continue files. Ongelofelijk dat daar niet meer aan gedaan wordt.

parkeergarage

Gisteren las ik dit: ‘Parkeren kost nog steeds hetzelfde, maar het bedrag wordt nu berekend over 50 of 57 minuten, in plaats van een uur’. En werd tamelijk agressief. Want dan is parkeren DUS gewoon nog duurder geworden. Hoe dom denken ze dat we zijn met dit soort berichtgeving? Brrrr… Dit soort cijfers blijken in ieder geval uit de nationale Parkeertest van 2010. Parkeergarage De Kolk in Amsterdam spant de kroon: hier betaalt de klant €8,40 voor 55 minuten parkeren. De hogere tarieven worden overigens niet goedgemaakt met een betere service: parkeergarages zijn vaak vies, en stinken.

parkeerplaats

In de meeste parkeergelegenheden is het nog steeds gebruikelijk per uur te betalen, terwijl het al technisch mogelijk is per minuut af te rekenen. Detailhandel Nederland pleit ervoor de consument op die manier te laten betalen, omdat 60% van de garages geen pin mogelijkheid  heeft. De klant moet dus veel kleingeld op zak hebben, of zijn chipknip opladen.

Het parkeergeld dat de gemeente binnenkrijgt wordt uitgegeven aan algemene middelen en niet om de bereikbaarheid van de binnenstad te verbeteren. Algemene middelen? Algemene middelen? Ik vraag me af wiens zak er wordt gevuld met die algemene middelen…

1 Comment on “Parkeer ellende

  1. Het zijn allemaal maffieuze praktijken. Die miljoenen euro’s verdwijnen in de zakken van de rijken die daardoor alleen maar rijker worden en de armen steeds armer. We moeten snel iets doen met ze allen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*