Motorrijden in de storm

Ikzelf zou niet zo gauw op de motor stappen met dit stormachtige weer. Toch hoeft het geen probleem te zijn, als je maar weet hoe. Hier een paar tips voor laagvliegers:

Het is nog verantwoord om te gaan motorrijden als er geen gevaar is voor omvallende bomen, of zware afbrekende takken. Dus: loop je als wandelaar gevaar, dan kun je de motor ook beter laten staan. Ook een indicatie om niet te gaan motorrijden is als je in stilstand – bijvoorbeeld voor een verkeerslicht – niet meer normaal rechtop kunt blijven staan en steeds omgeblazen dreigt te worden.

Ga je motorrijden in de storm, dan heb je constant het gevoel dat je je schrap moet zetten om te compenseren voor de windstoten. Toch is dat eigenlijk verkeerd en onnodig. Je moet je juist slap houden. Als je armen, benen en hoofd zo losjes mogelijk houdt, zorg je er namelijk voor dat de windstoten die tegen je lijf beuken niet direct worden doorgegeven aan de motor en dus aan het stuur.

De motor kan bovendien zelf prima rechtdoor blijven rijden, als jij je de knie (niet je hele been) die aan de kant zit waar de wind vandaan komt, laat ‘wapperen’ en je been slap houdt. Je motor blijft dan kaarsrechtuit rijden. Hiermee kun je ook het vervelende effect bij het inhalen van vrachtwagens – als je richting vangrail wordt geblazen -opvangen.

Nog wat sfeermuziek:

9 Comments on “Motorrijden in de storm

 1. Haha, grappig dit artikel terwijl ik vandaag juist geslaagd ben voor m’n motorrijbewijs in dit baggerweer.

 2. Goede tips Carwoman. Vooral losjes zittten is een kunst bij harde wind, spannende bochten en uitwijk acties. Onbewust verkramp je toch.

 3. Ja, ik weet er alles van. Ik had destijds net mijn motorrijbewijs en ging meteen twee weken op de Harley rondrijden in de USA. De eerste dagen zat ik zo verkrampt dat ik dagelijks spierpijn had. Zelfs in mijn handen! Heb in NL ook wel eens in storm en regen gereden op de snelweg. Haalde ik een vrachtwagen in en kreeg eerst een hele golf water over me heen. En vervolgens een rukwind van heb ik jou daar. Zie dan nog maar eens ontspannen te zitten.

 4. @ Viola
  Je hebt ook nog een motorijbewijs?! Is er iets wat je niet kan 🙂 Rij je nu nog steeds moto (is de eerste keer dat ik iets over dit onderwerp lees, vandaar mijn verbazing)? En verkies je choppers of toch iets sportiever?

 5. @Stijn: Yep, heb sinds een jaar of tien mijn motorrijbewijs. Had ook motor: Suzuki Intruder 800. Een tijdje woon-werkverkeer op gedaan en ook een beetje over motoren geschreven, al is daar te weinig werk in. Toen ik thuis ging werken (freelancen) stond die motor veel te veel stil en heb ik hem verkocht. Het geld bij de aankoop van de Alfa GT gedaan. Ik ben wel een Harley fan, maar ik heb ook eens een week op een snellerd mogen rijden: Yamaha Fazer8. Was cool. Inmiddels al paar jaar niet meer gereden. Als, dan weer in de States, da’s een prima motorland. Hier is het veel te druk en dus gevaarlijker.

 6. Fijn, vandaar ook dat artikel over de opening van Harley Amsterdam :). Het veiligheidsaspect zorgt bij mij ook voor wat terughoudendheid (inclusief de hele rompeslomp met het aantrekken van specifieke kledij). Alhoewel de sensaties op een moto sterker zullen zijn dan die in een wagen, hou ik het maar bij autorijden zolang dit mij kan blijven prikkelen. Daarenboven wordt het in België ook steeds moeilijker om een motorijbewijs te behalen…

 7. @Stijn: makkelijker gaat het nooit meer worden dus zo snel mogelijk halen dat rijbewijs, dan heb je het maar. Kun je later altijd nog zien.

 8. @ VBHfan
  Dat is ook waar, maar dat zou ik wel enige zekerheid moeten hebben het ook effectief aan te wenden. Laat ons zeggen dat de motomicrobe me nog niet helemaal te pakken heeft 🙂

 9. Motorrijden is nog steeds de mooiste en leukste vorm van vervoer. Wil je goed motor leren rijden (dus ook als het stormt) dan raad ik iedereen altijd aan enduro te gaan rijden (bv. op Ibiza zie: http://allriders.ibiza4all.nl/ echt supergaaf, ik ga dit jaar nog een keer dus wie mee wil mail mij maar) dan wel een trialcursus te volgen bij Alex van den Broek (zie: http://www.alexvandenbroekevents.nl/ Alex is een zeer sympathieke gast). Ik heb zelf ooit een keer met windkracht 12 vanuit Zuid-Duitsland naar huis gereden, en dat was echt bizar. De kracht van de storm was totaal onderschat door de weerdiensten. Tijdens het passeren van een vallei op de Autobahn (A61 richting Venlo) werd ik naar de vangrail geblazen zonder dat ik ook maar iets kon doen. Een ritje van normaal 7 uur heeft me die avond meer dan 11 uur gekost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*