Moderne 4×4 is totally zen

Vanwege de crisis, de hoge brandstofprijzen en de schadelijke gevolgen van uitlaatgassen voor het klimaat kiezen veel mensen voor een kleine auto of een hybride, om zo het brandstofverbruik te beperken. Met de nieuwe generatie 4×4’s hoeft het één het ander niet meer uit te sluiten: ook een grote en ruime auto kan milieuvriendelijk zijn!

Door Timo Hilhorst powered by Carwoman ©

De nieuwe Honda CR-V is een voorbeeld van zo’n ruwe bolster met een blanke pit. De in het oog springende grille en diepliggende koplampen geven de auto een stoere aanblik, waar uiteraard ook de grootte van de wagen aan bijdraagt. Van binnen wordt direct duidelijk dat de nadruk bij het ontwikkelen van de auto niet is gelegd op de stoer-factor, maar vooral op comfort. Zowel bestuurder als passagiers voorin én achterin hebben zeer veel ruimte en in de kofferbak kun je bagage – of boodschappen – voor een jaar kwijt. En: zelfs twee mountainbikes: de wielen eruit halen hoeft niet!

Ook het rijden in de auto benadrukt de lijn die in dit geval gekozen is. Hoewel de bestuurder misschien net iets minder in de watten wordt gelegd dan in de Land Rover Freelander is de rijervaring super comfortabel. Honda is altijd al een ingetogen merk geweest en de nieuwe CR-V is ook al geen brutale auto. Bij het stoplicht trek je geen krullen in het asfalt, maar je krijgt wel een ontspannen en veilig gevoel.

Een druk op de grote groene ECON-knop op het dashboard stelt de extra brandstofbesparende modus in werking, waarmee de auto nog zuiniger wordt. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de rijbeleving, omdat het inschakelen van de zuinige modus de auto nog iets tammer en daardoor minder spannend om te rijden maakt. Wat er gebeurt als je de ECON-knop indrukt, is dat de afstelling van het drive-by-wire-systeem verandert, waardoor de torsie een klein beetje toeneemt, de auto nog iets minder agressief wordt en het brandstofverbruik omlaag wordt gebracht. Het inschakelen van de zuinige modus zorgt ook dat de cruise control en de airco minder energie gaan verbruiken doordat kleine schommelingen niet direct gecorrigeerd worden.


De grote vraag bij het uitzoeken van een 4×4 die bij je past is waar je naar op zoek bent. Gaat het je vooral om de veiligheid, de ruimte en het comfort die een grote auto biedt of ben je op zoek naar een spannende wagen waarmee je eigenlijk zo snel mogelijk off-road zou willen gaan?
Voor zen-types is de keuze snel gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*