Mark Rutte is een Audi, Marianne Thieme een…

Merken menselijke eigenschappen toekennen en ze koppelen aan persoonlijkheden. Nu de verkiezingstrijd op z’n hoogtepunt is, doet men dat ook met politici. Marktplaats Auto’s liet onderzoek doen onder duizend stemgerechtigden en bij Mercedes zal men zich waarschijnlijk wel eventjes achter de oren krabben… Onderaan ook de autosfeer die de partijen bij mij oproepen.

*De PvdA wordt hierin geassocieerd met een stevige en milieubewuste Volkswagen, het populairste en meest gezochte automerk op Marktplaats. Maarliefst 22,3 % associeert het merk met de partij.

*Zittend premier Rutte rijdt privé in een Saab, maar wordt door de stemmers, 32,9 %, gezien als een zakelijke Audi.

*SP-leider Emile Roemer wordt geassocieerd met Opel: conservatief en stevig. Ruim 18,7% typeert de SP als zodanig.

*GroenLinks wordt veelal geassocieerd met een Fiat (51,2%): vrouwelijk en eigenwijs.

*De ChristenUnie wordt getypeerd aan de hand van een Renault: onopvallend en ingetogen.

*Over D’66 lopen de meningen uiteen. De partij wordt gezien als een Peugeot, die door ruim een kwart van de Nederlanders (26%) als onopvallend wordt getypeerd. Een ander deel (22,6%) ziet D66 juist als vernieuwend.

*Oeps-momentje voor het Duitse merk met de Ster: volgens 30,1% van de stemmers doet PVV-voorman Wilders denken aan een Mercedes

 

Misschien leuk om even voort te borduren op deze gegevens, hier wat andere partijen en de associatie die ze – zowel qua merk als model – bij mij oproepen:

CDA: Toyota en dan met name de Prius en de Prius Wagon. Politiek correcte, degelijk vervoermiddelen die helaas niet altijd even ‘correct’ gebruikt worden. Ik zie tenminste regelmatig Priussen met 160 km/h voorbij stuiven. De associatie met de kerk en machtsmisbruik is wat mij betreft dan snel gemaakt.

Partij voor de Dieren: ik zie er een SUV bij. Geen luxemerk zoals Jeep of Land Rover, maar wellicht eerder een KIA Sorento. Behalve kleine dieren die in reiskooien worden vervoerd – en waarvoor je ruimte nodig hebt – moet je met de auto waarin deze partijleden zich voorbewegen tenslotte ook grote dieren veilig in een trailer kunnen vervoeren, dus enige trekkracht is van belang. Ik zie hier ook wel stations zoals de Volvo V70 bij.

Piratenpartij: Land Rover. Is meer gebaseerd op een woordspeling (rovers), maar bij deze partij zou ik ook wel illustere musclecars zoals de Ford Mustang of een Chevy Camaro zien. Geen idee wat hun verkiezingsprogramma inhoudt, maar het voelt wel lekker rebels en een vleugje ‘fout’.

Partij voor Mens en Spirit: Honda! Het bescheiden Japanse merk staat voor kwaliteit en motorische hoogstandjes en niet zozeer voor uiterlijk vertoon. Dus ik zie hier wel een Honda CRV bij: gezinnen moeten er ook gerieflijk in kunnen zitten.

Partij van de Toekomst: Fisker! Ik zie bij deze partij kleine merken met een eigen visie. Of ze rendabel kunnen zijn, zal de toekomst uitwijzen. Zowel de partij als het automerk vertegenwoordigen in ieder geval een sfeer van ‘willen veranderen’.

Tot zover: jullie nog suggesties? 🙂

Tagged with: , , , , , , , , , , , , ,
15 comments on “Mark Rutte is een Audi, Marianne Thieme een…
 1. Eric van Spelde says:

  Hm, bij Groen Links denk ik eerder aan een of ander elektriek gebakje – beperkte actieradius en onder de streep nauwelijks minder vervuilend, maar dat maakt niet uit. Het gaat er vooral om te communiceren dat je een ‘beter’ mens bent.

 2. Wim te Riet says:

  Als er nou politici vergeleken waren met Morgan, Donkervoort, Wiesmann, Aston Martin, Koenigsegg, Pagani, Lotus, Noble of Ginetta, zou de keuze voor mij wellicht wat makkelijker geweest zijn…

 3. Viola says:

  😉 Ja, mijn idee Wim. Geen idee wat Marianne Thieme rijdt. Wat denkt jij?

 4. Roy says:

  Een ezeltje?

 5. Wim te Riet says:

  Een Eend, een Jaguar, een Panther, een Kever, een Snoek, of… dit:

 6. Frits Gendt says:

  Lol, dit artikel had ik nog niet gelezen. Typerend maar het klopt eigenlijk wel!

 7. Partij van de Dieren een Kia Sorrento? Eerder een Nissan Qashqai! Haha!

 8. Viola says:

  Nee, dan een Hyundai Pony.

 9. Wim te Riet says:

  Dan liever een Ford Mustang…

 10. Viola says:

  Marianne is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Dussss… Jaguar!

 11. Wim te Riet says:

  Vind ik ook leuker. Vandaar dat ik ‘m ook als een van de eerste opties noemde 🙂

 12. Viola says:

  Ja, ik zie het nu staan. Oke, we zijn het eens. Marianne is een Jag. Wat voor eentje? Ze is geboren in 1972.

 13. Wim te Riet says:

  Niet zo heel veel keus. Ik denk toch aan een XJ.

 14. Viola says:

  Bij vrouwen denk ik toch eerder aan sportwagens, maar dat is wellicht mijn afwijking. Ik denk XK. Zonder de R.

 15. Wim te Riet says:

  En ik zocht in hetzelfde bouwjaar als Marianne, hahaha. E-type dan maar? 🙂
  Als ‘t (ook) moderne Jags mogen zijn, dan kies ik de nieuwe F-Type.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*