Kaarsjes aan? Dan pas gaan!

auto verlichtBij veel Alfa-rijders is het een grote bron van irritatie: verlichting die het minimaal drie keer per jaar begeeft. Heeft met elektra te maken, heb ik me laten vertellen. De lampjes zelf vervangen is een k..klusje waarvoor ik toch altijd even langs de dealer rijd. Ik houd mijn ‘kaarsjes’ dan ook goed in de gaten, want een ‘schele’ Alfa is geen gezicht.

Alfa 8c

Nu schijnt het controleren van de verlichting bij het gros van de automobilisten echter totaal geen prioriteit te hebben. Volgens onderzoek van de Bovag doet bijna één op de drie automobilisten er geen enkele moeite voor. Tijdens een peiling die afgelopen vrijdag onder het motto ‘Goed Licht Beter Zicht’ werd gehouden bij grote tankstations zei 43% van de weggebruikers ooit door defecte of verkeerd afgestelde verlichting in een gevaarlijke situatie te zijn beland. Toch neemt de Nederlandse automobilist de gevaren van gladde banden en slechte remmen veel serieuzer. De autorijders die de verlichting wél controleren, doen dat over het algemeen met grote regelmaat. Vier op de tien automobilisten controleren dit zelfs wekelijks.

auto verlichting

Lampen worden vaak gecontroleerd via de reflectie van de voorligger (53%), maar ook winkelruiten (9%) worden daarvoor gebruikt. Bijna een kwart van de automobilisten doet meer moeite en maakt een rondje om de auto alvorens de weg op te gaan. Een royale meerderheid van de automobilisten (bijna 80%) probeert de tegenliggers met lichtsignalen en handgebaren op slechte verlichting te attenderen. Dergelijke mankementen zorgen voor veel irritatie. Liefst 44% maakt zich boos over tegenliggers met verkeerd afgestelde verlichting.
Nog even een reminder en waarschuwing dus: goede autoverlichting is belangrijk voor de verkeersveiligheid. De politie gaat er daarom de komende maanden extra op toezien dat deze in orde is. De boetes die gepaard gaan met een defecte koplamp variëren van 60 euro (binnen de bebouwde kom) tot 90 euro (buiten de bebouwde kom).

32 Comments on “Kaarsjes aan? Dan pas gaan!

 1. Nu Viola, het feit dat je nog geen reacties hebt gekregen betekent vast dat men dit ter harte neemt en rondjes aan het lopen is om de auto… Braaf leespubliek heb je.

  Tja, de lampjes van de Bella’s uit Italie gaan inderdaad vaker stuk, maar dat je arbeidsloon kwijt bent om sommige van die lampjes te vervangen is waardeloos!

 2. Ik rijd al meer dan 20 jaar alfa… maar ik heb de afgelopen 5 jaar nooit meer een lamptje kapot gehad bij mijn ‘Bella’, weet dus niet waar jij die wijsheid vandaan haalt… ik rijdt trouwens altijd met mijn dimlicht aan.. Alfa’s lampen gaan automatisch uit bij contact af.. dat zouden alle auto’s moeten hebben.. het schijnt dat de lampen daar (vroeger?) trouwens slechter tegen konden, omdat er vreemde piekspanningen ontstaan bij het starten, wellicht dat daar die reputatie van Alfa’s dimlichten vandaan komt.

 3. @Hans: waar ik die wijsheid vandaan haal vraag je. Nou ik rijd ook al een jaar of tien Alfa en ben minstens drie keer per jaar bij mijn dealer te vinden voor zo’n nieuw lampje. Dus…. waarschijnlijk heeft de mijne nog steeds last van piekspanningen. Ik start dus altijd met de lampen uit.

 4. @Viola… ok.. misschien is het dan wel andersom.. en is hij verliefd op jou!, en plaats die erg aardige monteur wel ‘bijna kapot kaarsjes’ bij jouw GT.. zodat je lekker snel weer terugkomt…

 5. Alsof de goden er mee spotten.. gisteravond ging het dimlicht van mijn GT kapot…. dus vanochtend ook maar weer even langs de garage… helaas voor mij geen knappe garagiste die mijn lampie ging vervangen…

 6. Ja, Marcel vertel mij wat: ik was groot Madonna-fan in de eighties. Leuk om die clip weer eens te zien. 🙂 En van Kajagoogoo ken ik alleen die hit, dit nummer slechts vaag. Ik zal weer eens een lijstje Car Music maken met oldies. Nog meer tunes in de aanbieding uit die tijd?

 7. My best of…..Simple Minds
  http://www.youtube.com/watch?v=itsmq_OGDSE
  http://www.dailymotion.com/video/xaxmh0_simple-minds-someone-somewhere-in_music
  http://www.dailymotion.com/video/x1cj7i_simple-mindspromised-you-a-miracle_music
  http://www.youtube.com/watch?v=A_03xVa3OVY&feature=related

  ‘Cruel Summer [1983] performed by the most successful british female pop trio of all time ever:
  Cruel Summer – Bananarama (Perpetual Dawnz Ambient Dub Remix 2009)
  http://www.youtube.com/watch?v=mEwivROrBxs

  • Ja Marcel, je vindt de hele top 50 uit 1983-1990 nog steeds geweldig 😆 Nu
   weten we het wel! Ik zal binnenkort mijn Top 3 uit die jaren posten.

 8. @Marcel: nee, niet naar reunie geweest. Was het wel van plan, maar had andere dingen. Een vriendin wel, die vond het gezellig. Het ligt er maar aan wie je tegen komt, nietwaar? 🙂
  Nee, dat examenfeest ben ik volgens mij niet geweest. Hoezo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*