Jaguar XJ 2010 – designpraat

jag xj-det-vTijdens deze kerstdagen eens lekker de tijd genomen om bij te lezen. Onder de post ook weer het mooie magazine van Jaguar waarin natuurlijk uitgebreid aandacht werd besteed aan de nieuwe XJ. Hij is een paar weken geleden ook al in Nederland gearriveerd – helaas kon ik niet bij de introductie zijn – maar van wat ik ervan heb gezien is hij mooi, mooi, mooi.

jag xj-opening

Ik ben helemaal niet zo van de grote limousines, doe mij maar ‘n fijne XK, maar dit is wel weer een erg fraai stukje werk van Ian Callum en zijn team. Hij zegt erover: “Er zijn drie belangrijke ontwerpelementen die de nieuwe XJ zijn sterke karakter aan de voorzijde geven. Als eerste de grote grille. We wilden dat die de voorkant van de auto een vertrouwde, maar serieuze uitstraling zou geven.

jag xj-det-v

Reclamepraatjes spreken me vaak niet zo aan. Maar de praat van Jag is wel pakkend: ‘Het front van de XJ zegt: ‘Kijk naar mij.’ De zijkant zegt: ‘Bewonder mij.’ En als hij wegrijdt, zegt de achterkant: ‘Je zult me niet vergeten…’

jag xj-6

Designer Callum zegt verder: “Hij loopt een stuk lager door dan gebruikelijk en is integraal verbonden met de motorkap. Je krijgt hierdoor sterk het gevoel dat de rest van de auot voortkomt uit die chromen grille. Het zorgt voor het typische gevoel van kracht en hierarchie dat Jaguar eigen is.”

Jag xj-3

Callum gaat verder: “We wilden de bolling van de motorkap sterk benadrukken. Die geeft onmiddellijk een indicatie over het vermorgen eronder. Het metaal zelf moet daarbij licht en dun overkomen, als een zijden doek die als een dun huidje over de techniek is gedrapeerd. Form follows function dus, maar op een uiterst slanke en dynamische manier. De XJ ziet er altijd snel uit.”

jag xj-5

“De smalle, hooggeplaatste koplampen zijn de ogen van de auto (wat een vrouwelijke uitspraak trouwens!). Ze sluiten naadloos aan op de vormen van de motorkap met een fraaie lijn die naar beneden loopt en daarmee een beetje agressiviteit en dreiging toevoegt.”

jag xj-4

“Je ogen worden langs de vloeiende lijnen naar de achterkant getrokken. Diagonaal op die lijn loopt er eentje langs de voorzijde van de voordeuren om de lengte en slankheid van de auto te benadrukken. Met de achterlichten wilden we iets bijzonders bereiken. Ze moesten een sterk beeld oproepen dat paste bij het lijnenspel. Dat zorgt opnieuw voor beweging en accentueert de lengte van de auto. Verder wilden we aan de achterkant een rustige uitstraling bereiken om de nadruk te leggen op de fraai gestileerde chromen Jaguar-leaper. Het is als een sieraad.”

Jag xj-achter

“De sterk aflopende daklijn doet sterk denken aan de XK Coupe. Die lage lijn met het ontwerp van de slanke zijramen hebben we vanaf het begin gehanteerd. De eerste schetsen toonden dat al aan.”

jag xj-7

Moois in het interieur:

jag xj-int

jag xj-int2

4 Comments on “Jaguar XJ 2010 – designpraat

  1. Ben heel benieuwd hoe hij er in het echt uit ziet. Vind hem nu al erg mooi. Helemaal eens met Klassiekerrally.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*