Hoe safe is een elektrische auto?

Volvo electric Elektrisch rijden staat nog in de kinderschoenen. Maar bij Volvo passen ze hun enorme, door vele jaren heen vergaarde, kennis over veiligheid nu toe op dit soort auto’s. Ik was een paar jaar geleden in het Zweedse crashcentrum en stond versteld van de techniek – en van de botsing die ik ‘live’ mocht meemaken. Bij een luttele 40 km/h was er een klap van jewelste! In ieder geval stelt de nieuwe aandrijftechniek weer nieuwe uitdagingen aan de techneuten aldaar.

Volvo electric

De onderzoeken naar de diverse veiligheidsscenario’s bij elektrisch aangedreven voertuigen is dan ook in volle gang. ‘Wellicht zal blijken dat elektrische auto’s zelfs veiliger zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor’, aldus Thomas Broberg, veiligheidsexpert bij Volvo Cars.
Er zijn diverse tests en aan het eind van het traject wordt de complete auto op veiligheid getest. Dit gebeurt zowel virtueel in de computer als fysiek in Volvo’s technisch zeer geavanceerde crashcentra. Broberg: ‘Op dit moment kijken we hoe een accu zich gedraagt tijdens felle remmanoeuvres en botsingen. Ook voeren we volledige crashtesten uit om te kijken hoe de technologie in elektrische auto’s reageert.’

Volvo-electric-BEV-instrumenten

Bij de veiligheidstests wordt uitgegaan van de volgorde van gebeurtenissen in een werkelijk ongeval. Bij Volvo verdeelt men het in deze vijf fasen:

Normaal rijden: hierbij regelt een geavanceerd controlesysteem zowel het correcte spanningsniveau als de optimale werktemperatuur van elke accucel. Bij afwijkingen wordt de desbetreffende cel uitgeschakeld.

Conflict: het accupakket in Volvo’s plug-in-hybride weegt 150 kilo. Dit heeft invloed op de gewichtsverdeling en het weggedrag van de auto. De bestaande Volvo-platforms en -remsystemen kunnen hiermee omgaan, geholpen door Volvo’s DSTC-stabilisatiesysteem (Dynamic Stability and Traction Control).

Ontwijken: als een botsing onvermijdelijk is en de bestuurder de situatie niet onder controle krijgt, dan reageren automatische veiligheidssystemen als Collision Warning met Full Auto Brake en City Safety om een impact te voorkomen of de gevolgen ervan te reduceren. Deze systemen werken ook in elektrisch aangedreven auto’s.

Aanrijding: het accupakket is op een veilige plaats tussen de wielkasten bevestigd, achter in de auto en ver weg van de kreukelzones. De accu’s zijn stevig ingekapseld en de stalen balken rond het accucompartiment zijn verstevigd. Bij eventuele lekkage worden de gassen via speciale ventilatieleidingen onder de auto weggeleid. De inkapseling beschermt de inzittenden tegen extreme hitteontwikkeling. Kortsluiting wordt voorkomen door de accu’s uit te schakelen zodra de crashsensoren een botsing detecteren.

Na de aanrijding: de accu’s zijn voorzien van een soort aardlekschakelaar die de accu’s uitschakelt en isoleert als er kortsluiting optreedt.

Volvo electric-tekening

Uiteraard profiteren ook elektrisch aangedreven auto’s van alle veiligheidsmaatregelen waarmee al bestaande Volvo’s zijn uitgerust, zoals uitgebreide assistentiesystemen, stabiliteitsprogramma’s, kooiconstructies, airbags en systemen die de bestuurder en de nooddiensten assisteren nadat een aanrijding heeft plaatsgevonden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*