Hoe belangrijk onderhoud is…

autowassen-cartoonIk kreeg vorige week de nodige complimenten op de onderhoudsstaat van mijn net verkochte, 7 jaar oude Alfa Romeo GT: de lak en het interieur zien er nog als nieuw uit. Het heeft me nu een tamelijk hoge inruilwaarde opgeleverd. De positieve commentaren met gepaste trots in ontvangst genomen natuurlijk. 😉 Het geheim zit ‘m uiteraard in poetsen. En wel met de hand! Niets ten nadele van de wasstraat maar eens in de zoveel tijd moet je gewoon in het zweet. Er zijn tal van producten die het goed doen, hier mijn aanraders: 

*Het schoonmaakmerk Ha-Ra is onder huisvrouwen zeer populair. Misschien klinkt het in eerste instantie een beetje gek, maar ik gebruik de speciale ‘groene handschoen’ in combinatie met het Raab verzorgingsmiddel voor het wassen van de buitenkant van mijn auto. Ja ja, ik hoor jullie alweer denken: vrouwen… Maar het werkt echt top! Misschien komt het omdat dit een ‘verzorgingsmiddel’ en geen schoonmaakmiddel is. Het is nl speciaal gemaakt om de vezels van de ‘groene handschoen’ (na iedere wasbeurt in de wasmachine!) en andere schoonmaakdoeken van dit merk soepel te houden zodat ze veel vuil blijven opnemen.

autowassen - water op lak

Uiteraard spoel ik mijn auto eerst goed af zodat al het zand eraf is. Hard boenen is een no-no: voor hardnekkige vlekken zoals vogelpoep en insecten gebruik ik dan wel speciaal spul. Ik had altijd gewoon die van Valma en spoel dan met water na.  

autowassen-wax

*Waxen doe ik ongeveer twee a drie keer per jaar. Een keer voor de zomer, een keer voor de winter en een keer na de winter. De Wax van Swissvax is echt top: ze hebben nu zelfs een variant voor matte lak. Het ruikt heerlijk – wat fijn is want je hangt er toch een tijdlang boven – en je hebt maar een heel klein beetje nodig. Het smeert lekker uit en met een pot van 75 euro (200 ml) doe ik nu al vier jaar. Dus zo duur is het uiteindelijk niet!  

autowassen- water

*Voor het dashboard gebruik ik gewoon een zachte doek en een emmertje water waarin ik een heel klein beetje groene zeep oplos: wekelijks goed afnemen. De ruiten van binnen met water waarin je een beetje ammoniac oplost. Overigens werkt Glassex ook best.

*Voor de lederen stoelen kun je een leerreiniger (bijvoorbeeld van HG) en gewone leerwax gebruiken (Ha-Ra heeft er ook een in de aanbieding), maar  ook de producten van het merk Swissvax zijn er top voor. Hun Leather Milk met UV bescherming en Elephant leervet geuren niet alleen heerlijk, maar houden de zetels in optima forma. Gewoon regelmatig, eens in de paar maanden inwrijven en er ontstaan geen rimpels en scheurtjes in het leder.

Swissvax-Leather Car Kit

*Voor de velgen kun je de Autobahn Wheel Wax van Swissvax gebruiken. Ja, het is wat duurder, maar zeer de moeite waard. Zeker als je multi-spaaks lichtmetaal hebt (onganse klus om te reinigen). Je hebt maar een klein beetje nodig en remstofdeeltjes en ander vuil worden door dit product geweerd, waardoor de velgen sowieso schoner blijven. En ook gemakkelijker te reinigen, je hoeft niet meer zo hard te boenen, het vuil gaat er gemakkelijker af. Ook fijn: het beschermt je velg tegen chemicalien zoals strooizout.    

NB: wil je eerst eens kennismaken met Swissvax voordat je allerlei producten gaat bestellen, dan is de Discovery Kit iets voor je. Hierin zitten de meest geliefde producten, de Onyx Wax, Cleaner Fluid (pre-wax-olie), cleaner fluid medium (polijstmiddel voor lichte krassen) de Nano Express (voor snelle reiniging en bescherming), 3 applicators, een micropolish doek en het handboek in het Nederlands, samen in een luxe opbergtas. Je kunt je auto ongeveer 5 x doen met deze productenset. Hij kost 109 euro en te koop via deze link.

2 Comments on “Hoe belangrijk onderhoud is…

  1. Wat een leuk artikel heb jij geschreven! Bedankt dat je dit hebt gedeeld op het wereldwijde internet. Groetjes van Diedo.

  2. Leuk artikel. Alleen jammer dat je de lak niet echt schoonmaakt. Met een kleine tussenstap (zoals kleien) kan je een nog veel beter resultaat behalen waardoor de wax nog beter en langer blijft zitten. Nieuwsgierig geworden? Kijk een bij de tips & trucs op onze internetpagina en leer hoe makkelijk een auto poetsen eigenlijk is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*