Einde voor Fifth Gear?

Het zijn spannende tijden voor het team van Fifth Gear (bij ons op Discovery Channel te zien). Vicki Butler-Henderson liet er, toen ik haar er laatst over vroeg, niet al te veel over los. Behalve dat het nog afwachten is en zij zich best vermaakt met andere dingen. Maar het schijnt dat Channel 5, de zender die het programma Fifth Gear in Engeland uitzendt, het programma wil schrappen omdat… het niet zo populair is als Top Gear. Mmm, behalve dat het allebei tv-programmas over auto’s zijn, is dat denk ik wel appels met peren vergelijken. Twee totaal andere shows…

fifth-gear-uk-staff

Alle hoop is echter nog niet vervlogen, want ook al gaat Channel 5 ermee stoppen, dan is de kans – volgens opper-presentator Tiff Needell – groot dat een andere zender de show wil overnemen. Of dat Tiff ergens zijn eigen show krijgt. Om dan hopelijk wat van zijn co-presentatoren zoals Vicki mee te nemen. Ik duim in ieder geval voor de goede afloop, want ik vind dit programma auto-inhoudelijk een stuk beter dan Top Gear, waar het vooral om de lol gaat. Ook leuk, daar niet van, maar ik kan FG vooral waarderen om de wat ingetogener humor – die eigenlijk veel Britser is. Je hebt soms niet meteen door dat het een grap is en dat maakt het geheel wat intelligenter. Ook vind ik dat ze de auto-info op een heel duidelijke manier – ook voor mensen die niet heel technisch zijn – overbrengen. Ik kijk vaak even op hun reviews om te zien wat zij van een auto vonden.

4 Comments on “Einde voor Fifth Gear?

 1. Aww, dat heb ik een paar keer ondertiteld toen ik nog voor Discovery werkte. :3 Ik vond het eigenlijk voorbij ingetogen en meer de saaie kant op gaan. Maar ik denk dat als je ongeveer in dezelfde niche als zo’n mastodont als Top Gear zit, je wel van heel goeden huize moet komen om er niet saai bij af te steken… Het leukste vond ik toen Rides, dat was heel rap gemonteerd en technisch ingewikkelder, dus uitdagender voor de vertaler.

 2. @Rosa
  Ik heb in sommige afleveringen grove fouten gezien in de vertaling. Niet dat ik jou verantwoordelijk hou, maar de kans bestaat wel.

  Vooral het fout vertalen van cijfertjes is niet erg informatief voor de kijker.

 3. @ Anthony: Inderdaad… Zoals het vertalen van wielmaten naar centimeters 😆

  Ik kijk best graag naar Fifth Gear, maar waar ik van TG niet makkelijk een aflevering mis, kijk ik FG eigenlijk alleen als ik er tijdens het zappen toevallig bij beland…

 4. Spijtig want ik vond Fifth Gear beter dan Top Gear, zeker gezien het zwakke niveau dat deze reeks de laatste tijd nog haalt. Is nog een autoprogramma in plaats van 100% (fake) entertainment.
  Vind wel dat bij Clarkson de laatste tijd zijn ex-collega Tiff Needell wel erg vaak ter sprake komt. Dit zowel in zijn artikels als op TG (“I only take advices on cars from two people, the Stig and my old friend Tiff Needell”). Dus misschien komt Tiff gewoon terug naar TG na het verdwijnen van FG?

  P.S. Vicki Butler-Henderson leek me trouwens een beetje weggeschreven uit FG. Ze deed voornamelijk nog tests voor de website….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*