Eet jij wel eens achter het stuur?

eetverbodHet is zomertijd = komkommertijd en dus gaan we weer eens lustig aan de gang met allerlei onderzoekjes. Volgens Engels onderzoek is er grote kans op voedselvergiftiging als je vaak in de auto eet.

Onderzoekers namen monsters van familieauto-interieurs en vonden de staphylococcus bacterie – de veroorzaker van voedselvergiftiging – op het stuur, de pook, stereo- en navi-knoppen en op de deurhandels. Plaatsen dus die veel aangeraakt worden voor en na een ‘maaltijd’ achter het stuur.

eten in de auto 2

In Engeland eet, volgens onderzoek van Halfords, 70% van de mensen wel eens achter het stuur. Ik kan me zo voorstellen dat dit in Nederland op hetzelfde neer komt. Meer dan 50% van de ondervraagden gaf bovendien toe dat ze lege voedselzakjes en servetten regelmatig een dag – of langer – in hun auto laten liggen. En dat is vragen om problemen, want zo kunnen de bacterieen zoals de staphylococcus en de bacillus cereus lekker groeien.

Eten in de auto

“Mensen zouden het enorm smerig vinden om van een toiletbril te eten, maar eten in een besmette auto is net zo vies, zegt Dr. Antony Hilton, een medewerker van de microbiologie-departement van de Aston Universiteit.

eten in de auto 3

Ook als je vaak dieren vervoert – honden zijn natuurlijk een goed voorbeeld – is het belangrijk om je auto regelmatig uit te zuigen en schoon te maken. En leg een flesje antibacteriele gel in je auto, zodat je ook zonder water en zeep in de buurt in ieder geval je handen schoon kunt maken voor je naar de Mac rijdt…

8 Comments on “Eet jij wel eens achter het stuur?

 1. Bangmakerij. Binnen de microbiologen heb je ruwweg 2 stromingen; De ene wil alle ziektekiemen uitsluiten en alles steriel maken, de andere stroming zegt dat je weerstand moet opbouwen. Zonder een viespeuk te zijn sluit ik me eerder aan bij de 2e categorie. Hygiene is een must maar je moet niet overdrijven. Hoeveel dagen per jaar zit je in de auto te eten tov hoe vaak heb je voedselvergiftiging? Kijk bijvoorbeeld naar kleine kinderen die nooit op een creche hebben gezeten (en dus niet in aanraking zijn geweest met andere kinderen); die zijn aantoonbaar de eerste schooljaren vaker ziek doordat ze minder weerstand hebben op kunnen doen. Tuurlijk moet je je auto, huis en lichaam schoon houden maar ik zal mijn auto nooit desinfecteren.
  Dus gewoon lekker blijven eten, niet morsen en je auto opruimen, maar desinfecteren? Neen.

  Voor de volledigheid: het is Staphyloccocus Aureus. Staphyloccocus alleen is een vorm aanduiding (staafvormig) van bacterien waar ook niet ziekte-verwekkers tussen zitten.

 2. Ook ik hoor bij de 2e categorie. Kinderen moeten ook lekker smerig worden bij het spelen en gerust af en toe met vieze handen een boterham eten.
  Ik hou wel van een schoon interieur in de auto, maar ontsmetten? Kom nou…

 3. He he eindelijk een Amerikaans topic ! 🙂
  Niks lekkerders nu dan met een soft ijsje van de big M van 0.95 achter het stuur.

 4. Als ik een dropje liet vallen als ik klein was zei m’n moeke ook altijd “afstoffen en opeten”.

  Goed voor de weerstand.

  En ja, ik kaan wel eens achter het stuur. Moet gebeuren soms, he.

  @ Rob: stfu, man, nu krijg ik zin in burgers!

 5. Ik laat mijn hond altijd voorproeven bij alles wat ik in de auto eet. Ik ben boeddhist en geloof in reincarnatie. Mijn tante is dus nu een heel lieve labrador en ik kan haar niets weigeren. Wij hebben wel eens maagproblemen meer dat lossen we op met een wormkuur. Onze auto steriel maken is zinloos omdat we regelmatig dooie muskes ratten in de laadruimte van onze Land Rover hebben, soms kadavers van een dag of 4 oud. In ruil voor de ratten krijgen wij verse muskquiche van een beroemd 2 sterren restuarant in `t Gooi die bekend staat om zijn muskusquiche. Nogal chiq voor quiche en daarom wassen wij onze handen en hondesnoet niet na maar voor de Mac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*