Cool in the car – Auto Airco Info

Met het warme weer van de afgelopen dagen is airco in de auto een zegen. Er zijn tegenwoordig luxe, dubbele airconditioners waarmee iedere passagier een individuele temperatuur kan instellen zodat je er nooit meer ruzie over krijgt. Behalve het koelen van lucht én menselijk temperament doet dit systeem meer. Drie vragen aan de airco:
1. Hoe werk jij?
Airco: “De motor drijft mijn pomp aan die koudemiddel rondpompt. Dit gasvormige koudemiddel wordt samengeperst in een condensor, zodat de druk en temperatuur stijgen. Voorts wordt het afgekoeld waardoor het condenseert en vloeibaar wordt. Dit vloeibare koudemiddel gaat vervolgens naar de verdamper. Om het te laten verdampen is warmte nodig die nu aan de omgeving wordt onttrokken. Hierdoor daalt de temperatuur van de langsstromende lucht naar het interieur. Het koudemiddel komt in dampvorm tenslotte weer bij mijn pomp terug en de cyclus begint opnieuw.”

2. Je bent ook lief voor hooikoortspatiënten, hoorde ik…
Airco: Ja, ik houd de lucht vrij van stof, pollen, roetdeeltjes en micro-organismen zodat mensen met gevoeligheden of allergieën in de auto minder last hebben van niesbuien en gezwollen en jeukerige slijmvliezen. Dat is goed voor de concentratie tijdens het rijden. Bij nat weer help ik bovendien bij het ontwasemen van je ruiten, wel zo veilig. Goed onderhoud is hiervoor wel een must.”
3. Onderhoud? Heb jij dat nodig dan?
Airco: “Ja. Ik zal een paar tips geven:
Gebruik mij regelmatig. Als mijn pomp te lang stilstaat tegen de trillende motor, slijt ik sneller. In herfst en winter kun je de verwarming gelijktijdig met mij  aanzetten. Ruik ik muf, dan heb ik last van bacteriegroei en schimmels op het raster van mijn verdamper. Schakel mij daarom altijd ongeveer tien minuten voordat je de auto gaat stilzetten uit, dan komt er minder vocht in mijn systeem en krijgen bacteriën geen kans. En laat me jaarlijks desinfecteren door een bedrijf met zogenaamde STEK-erkening. Houd tenslotte mijn luchtinlaten vrij van bladeren en vuil, zodat ik goed kan ‘ademen’. En schrik niet als er een waterplas onder de auto ligt. Het is condenswater, dat via mijn verdamper wordt afgevoerd.”

16 Comments on “Cool in the car – Auto Airco Info

 1. Het laatste punt doet mij het schaamrood op de kaken krijgen. Jaren geleden leende ik de auto van een vriend met, jawel, airco (de auto, niet de vriend). Ik had dat nog niet, dus wist ik veel.
  Natuurlijk verscheen de waterplas onder de auto, natuurlijk snapte ik er geen bal van en ging ongerust naar de dichtstbij zijnde garage.
  Je kunt je voorstellen wat voor gezicht ze daar trokken, hihi. Ja, die dag was ik wel een vrouwtje….

 2. Ach ja, al doende leert men. Als je nooit fouten zou maken, zou je niets leren, toch? Ik zal binnenkort ook weer eens een leuke eigen blunder posten 😉

 3. Heb ik wel niet de nadelen opgesomd? Haha. Ik wist niet dat dat moest, meneer Yeelen. Volgens mij ben ik de ‘baas’ over de tekstjes hier 🙂 Maar: voel je vrij om ze zelf op te sommen hoor!

 4. all right!
  1: het brandstofverbruik stijgt met 10% als ik aansta
  2: als de airco onvoldoende onderhouden is en kapot gaat, kan dit een grote cent kosten
  3: als het condenswater ergens in de elektrische zaken van je auto loopt, kan dit ook voor problemen zorgen…
  dit zijn er enkele, en ik zei niet dat het moest, maar gewoon om te laten merken dat airco niet altijd voordelen zijn. ‘Tuulijk ben jij de baas, i’ll never question that 🙂

 5. Ja, helemaal goed!
  Maar ik heb al die ‘nadelen’ er graag voor over. Reed net voor het eerst sinds jaren weer eens airco-loos en als je aankomt met het zweet op je rug, dan ben je toch ook minder blij, nietwaar?
  🙂

 6. inderdaad, nu in deze hete periode kan het zeker nuttig zijn, zelf slaap ik ‘s nachts niet meer goed door de warmte 🙁

 7. Het grootste nadeel van airco voor mij persoonlijk is dat ik ervan in slaap val. Die constante stroom van koude lucht maakt me enorm slaperig…desondanks airco in de auto heb ik liever dat de raampjes openstaan.

 8. @ Anthony
  Long time no read! 😀 Hoe bolt hij nog, je RR? 😛 En in slaap vallen van de airco, dat kan wel eens irritant worden. 😉 En alles nog goed met je?
  Ten laatste: klik ff op mijn naam… 😉 De site is helemaal veranderd, ik denk dat het echt iets voor jou is. 🙂

 9. Over de airco trouwens, ik weet uit ervaring dat de airco in het interieur herstellen een hels werkje is (wel fijn 🙂 ), doe dat dan maar eens met een SLR! 😮

 10. @vlaeminck

  Alles is goed.
  Alleen de laatste tijd vind ik autoblog bv niet boeiend meer…

 11. En ook die van jou en de sjonnies natuurlijk! 😀
  Ik beloof dat er geen zo’n spelfouten meer in zullen zitten als in mijn vorige reactie! 😉 (hebben = krijgen 🙄 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*