Bespaartips voor de auto

vakantie Vandaag in het AD wat tips van besparingsexpert Marieke Henselmans over de auto en (lange) vakantieritten waarvan ik er graag een paar aan jullie doorgeef, plus mijn commentaar. Ik heb me namelijk enorm verbaasd over het niveau, lees even mee:

*Kijk de auto ruim voor vertrek na, meet het oliepeil, breng de banden op de juiste spanning, controleer de koelvloeistof. Liever nu naar laten kijken dan straks in den vreemde met panne zitten.
Oke, dit is natuurlijk helemaal waar, maar lijkt me ook erg logisch… blijkbaar is dat niet voor iedereen zo….?

autovakantie3

*Bereid de reis goed voor. Het komt steeds vaker voor dat reizigers stranden, naar de verzekeraar of alarmcentrale bellen en niet kunnen aangeven waar ze zich bevinden (in de buurt van het Duitse dorpje Abfahrt) doordat ze blind varen op de navigatie. Kijk vooraf op de kaart. ANWB-leden kunnen nog steeds gratis routekaarten ophalen in de winkel, of bestellen via de webwinkel.
Ik lag in een deuk bij dat zinnetje over Abfahrt. Zijn er nou echt mensen die… zucht… of zijn deze tips speciaal afgestemd op debielen? Ik zou graag eens een dagje willen meelopen bij de alarmcentrale van de ANWB of Route Mobiel, ik denk dat ik een lachkick krijg.

autovakantie2

*Maak briefjes voor noodgevallen met daarop telefoonnummers van verzekeraars en ook je eigen mobiele nummer. Alarmcentrales beloven vaak snel terug te bellen en vragen dan om je mobiele nummer. Veel mensen blijken dat niet te kennen.
Vooral bij die laatste zin in deze tip brak mijn stiletto… wat errrug…

autovakantie4

Vervolgens kwamen er tips in de geest van: neem een koelbox mee met broodjes zodat je geen dure broodjes bij tankstations hoeft te kopen, dat je sneeuwkettingen en andere overbodige spullen uit de auto moet halen omdat je auto anders zwaarder is en extra brandstof verbruikt, dat je bij 50 km/h naar z’n vier en bij 80 km/h naar z’n vijfde versnelling moet schakelen om brandstof te sparen.

Het is maar dat jullie het weten. ๐Ÿ˜‰ Ik zal in het kader van de beginnende zomervakanties mijn eigen tips geven voor een onbezorgde autovakantie. Voor eh… gevorderden zeg maar. ๐Ÿ˜†

11 Comments on “Bespaartips voor de auto

 1. H’m, had je die vakantietips van jou niet nu kunnen publiceren? Ik vertrek morgen om 03.00 uur voor mijn รฉรฉndaagse vakantie van dit jaar naar Goodwood en nou zit ik in spanning over al die handige tips de jij ggat geven waar ik zelf noooooit aan gedacht zou hebben… Nou ja, ik ga er vanuit dat ik het desalniettemin ga redden in dat verre buitenland. ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜‰

 2. Besparingstips? Wat je bij de eerste drie sterretjes noemt heeft niks met besparing te maken, maar alles met een goede voorbereiding. Zoals je zegt, dat geldt voor iedereen.

  En eerlijk gezegd denk ik dat je na een lachkick van 10 minuten diep treurig wordt over het aantal debielen dat zich op de openbare weg bevindt. Er zijn echt mensen die de ANWB bellen omdat ze de oplader van hun TomTom vergeten zijn. Echt!

  Ik las van de week een vakatietip van een dame van het NIBUD, ook al zoiets droefmakends: Nederlandse producten zijn in het buitenland duurder dan bij ons, dus kijk uit wat je koopt. Ja, ik ga bv. naar Italie, om pindakaas, boterbabbelaars en frikandellen te kopen… die buitenlandse troep is gewoon niet te vreten en je weet niet wat je er aan overhoudt.
  Visioenen van caravans, beladen met aardappels, drop en ingevroren gehaktballen. AAAAAAAAAAH!!!!!!!!

 3. Damn, Eric, have fun! Ben jaloers ๐Ÿ˜‰

  En Viola: “Zijn er nou echt mensen dieโ€ฆ ”
  Ja, helaas… Je kent toch die beelden van de vakantieman die vraagt of de vakantiegangers aan kunnen wijzen waar ze zich op de kaart bevinden, of waar Nederland ligt? Droevig!
  Af en toe zou je wensen dat zulke vakantiegangers op de vakantiebestemming achterblijven…

 4. Tijdens mijn studententijd ooit als taxichauffeur gewerkt in zuid limburg. Op een dag kreeg ik een man in de auto voor een rit naar Aachen. Hij had die vorige dag teveel gezopen om te rijden en nu ging hij zijn auto daar op halen.
  Toen we in het centrum van Aachen waren wist hij niet precies meer waar zijn auto stond.
  “In welke straat staat hij dan? Dan zoeken we het op in het stratenboek.”
  “Einbahnstrasse.” (eenrichtingsverkeer in het duits).
  Ik heb hem uitgelegd wat dat is en toen heeft hij besloten om lopend verder te zoeken..

  Dus ja, ze bestaan echt.

 5. ze zijn de belangrijkste tip vergeten ..

  als er een ondefinieerbaar lampje in je dashboard gaat branden ..
  geef er dan gerust een paar beukers op ..

  het concentratiestorende en hinderlijke verlichtingsatribuut zal weldra doven ..

 6. blind varen op de navigatie… dat gebeurd maar al te vaak. In maart hadden wij een huisje gehuurd in Willingen bij Winterberg in Duitsland… stond er in het gastenboek dat mensen naar het verkeerde Willingen in Duitsland waren gestuurd door hun navigatie! sjonge jong… als je naar Hengelo (OV) moet rijd je toch ook niet naar Hengelo (GLD)??

 7. T kan nog gekker: toen ik nog jonger was werkte ik in de vakantie in Appelscha (Ja, je moet toch wat). Toen ik na de lunchpauze even buiten stond te wachten stopte er een auto en werd mij gevraagd of ik die-en-die straat ook kende….was mij niet bekend. de heer achter het stuur duwde mij toen een papaiertje met het adres in de handen. En wat stond er….Die-en-die straat in Apeldoorn. Mensen kwamen helemaal uit ‘s Hertogenbosch rijden.
  En dat was ver voor het DomDom-tijdperk

 8. Hoi Viola,

  Mijn beste (be)spaar-tip: rijden op LPG!

  Groetjes,
  ex-“Jan van Scorel-student”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*