Chrysler knuffelt voortaan bomen

JeepGrilleBij Chrysler, Jeep en Dodge heeft men een pittige bezuinigings-maatregel genomen. Voor het modeljaar 2010 gooien de merken hun vuistdikke papieren gebruiksaanwijzingen in het ronde archief (de prullenbak) en zetten al hun info voortaan op een ‘klantvriendelijke’ DVD. Deze virtuele gids zal tussen de 60 en 80 fullcolor ‘pagina’s’ dik zijn en de meest opgezochte informatie bevatten.

DVD-Jeep-manual

Nu zullen papierverslaafden, techneuten en verzamelaars deze ‘telefoonboeken’ zeker missen, maar bij Chrysler geeft men een aantal goede redenen om ‘m te ditchen. Zo zullen per jaar namelijk 20.000 bomen gered worden van de elektrische zaag, want voor deze vier pond zware manuals was jaarlijks 930 ton papier nodig. Ook vindt men het bijvoorbeeld bij Jeep veel handiger om op een DVD te demonstreren hoe het Wrangler-dakje omlaag moet, dan om dit te beschrijven. Een derde reden wordt niet genoemd, maar men zal bij Fiat/Pentastar de nodige cash besparen nu men geen bomen meer hoeft te kappen en geen duur printproces meer nodig heeft.

jeep-wrangler

Wat mij betreft: dat zouden meer merken moeten doen. Ik ben allang blij dat ik geen stapels en stapels papieren persmappen meer in de bus krijg, maar de boel op een stickie, cd of per mail krijg aangeleverd. Leve het digitale tijdperk! Lets hug some trees! 😉

8 Comments on “Chrysler knuffelt voortaan bomen

 1. Gezien de omvang van de instructieboekjes tegenwoordig realiseert Chrysler/Jeep/Dodge hiermee gelijk een behoorlijke gewichtsbesparing bij hun auto’s (minder CO2 uitstoot etc). 😉
  Oh, en je kan het dashboardkastje eindelijk weer gebruiken voor het opbergen van je cd’s, je zonnebril, handschoenen…

 2. Ze moeten de auto’s maken zoals Apple z’n computers: logisch bedienbaar en goed functionerend.
  Dan heb je geen vuistdikke handleiding nodig.
  Wat die persmappen betreft: kan ik me van de meeste merken levendig voorstellen. Maar ik ben toch best gek met een setje foto’s van (inmiddels klassieke) Ferrari’s. De rest van de persmap heb ik helaas niet 🙁

 3. Als ik de getallen lees ga ik aan het rekenen:
  Dus 930.000 kilo papier haal je uit 20.000 bomen. Dat betekent dat 1 boom 46,5 kilo papier levert. (weinig zeg! wat weegt een boom?)
  1 boom levert dus iets meer dan 23 handleidingen voor Chrysler.

  Vind het geen gek idee. Je zou ook die handleiding als optie kunnen verkopen bij je auto (naast de gratis DVD). Dan worden de handleidingen nog exclusiever en stel je KR ook tevreden. Als je het dan slim doet dan verkoop je die handleiding icm de kosten van het planten van een nieuwe boom… Houden de lezende treehuggers er een goed gevolg aan over.

 4. Woohoo! Hi-res plaatjes! 😆

  Ik verzamel verder geen ‘oud papier’, en hoef dus ook geen stapels handleidingen te hebben hoor.

  En het multi-media karakter van een dvd is alleen maar beter dan een statische papieren handleiding.
  Je moet alleen eigenlijk wel een dvd-speler in je auto hebben om in je auto de handleiding te kunnen doorbladeren terwijl je alles uitprobeert.

 5. @ Anthony; Papier heeft inderdaad meer charme. Maar ik denk dat een instructieboekje van een Hyundai absoluut geen enkele charme heeft.

  Ik vind het idee voor alles op een schijfje of een stick geen slecht idee maar dan moet je inderdaad wel een dvd speler in je auto hebben. Net zoals ik heb in me nieuwe wagen. Yes de GTV is ingeruild voor een 145 1.9 jtd uit 2001.

 6. @Henk Jan
  Als ik een auto koop wil ik een papieren handleiding.
  Er van uitgaan dat een instructieboekje geen charme heeft voor jou kan misschien wel zo zijn, maar het is een beetje zoals een geschreven postkaart en een e-card. Allebei dezelfde inhoud, maar niet hetzelfde gevoel.

  @Eric van Spelde
  Tip: handleiding in de koffer leggen. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*